Великото национално събрание на Турция приема на 1 ноември 1922

...
Великото национално събрание на Турция приема на 1 ноември 1922
Коментари Харесай

Османската империя престава да съществува преди 101 г., след като Великото национално събрание премахва султаната


Великото национално заседание на Турция приема на 1 ноември 1922 г. закон,  с който се отстранява султанатът. Така Османската империя престава да съществува. Последният султан Мехмед VI напуща столицата Истанбул на 17 ноември 1922 година

С Лозанския кротичък контракт от 24 юли 1923 година сред страните от Антантата и Турция, се денонсира подписаният между страните от Антантата и Османската империя Севърски кротичък контракт от 10 август 1920 година и се дефинират актуалните граници на Турция.

На 29 октомври 1923 година Турция е провъзгласена за република. За първи президент е определен Мустафа Кемал Ататюрк (29 октомври 1923-10 ноември 1938).

Тези събития напомня днесв постоянната си архивна графа.

В бюлетина на БТА  " Преглед на непознатия щемпел " написа:

Ангора (дн. Анкара) афишира рухването на султана. Вестник „ Матен “ от 3 ноември 1922 година предава следната депеша от Цариград от 2 ноември:

По предложение на Риза Нури бей Великото национално заседание разгласи в събота свалянето на султана от престола след разисквания, които продължиха късно след среднощ. Кязим Карабекир паша бе назначен за основен губернатор на Цариград и поканен незабавно да замине за турската столица, с цел да заеме там поста си. Събранието не назначи заместител на султана, само че си резервира правото да избере държавен глава без династически права. Накрая то разгласи народа за висш стопанин и реши да замести името „ Отоманска империя “ с „ Турска страна “, което значи все едно, че се прогласява за република.

***

София, 9  ноември 1922 година Съобщават от Лондон: Агенция „ Ройтер “ се научава от Цариград, че султанът изискал закрилата на английския висш комисар, господин Ръмболд. От през вчерашния ден султанът се охранява от британски войски.

В бюлетина " Преглед на печата " на Българска телеграфна агенция четем:

Белгийски щемпел - Събитията на изток - " Индипендънс Белж " от 17 ноември 1922 година написа:

Султан Мехмед VI избяга от Цариград, без да е абдикирал. Той потърси заслон в един английски параход и в тоя миг отпътува за Малта или Индия, дето ще чака развиването на събитията. Това ненадейно тръгване ще разочарова надълбоко ангорските националисти, които се надяваха, че ще изправят пред съда сваления от тях държател, комуто лишиха правата, с цел да ги дадат на турския народ. Все отново един неабдикирал султан, вън от рамките на Турция, който може да поддържа съпротива против новия режим, ще бъде причина националистите да завоюват доверието на популацията без крайности…

***

В бюлетина на Българска телеграфна агенция четем:

Париж, 17 ноември (Хавас) Съобщават от Цариград: Султанът, който бе забягнал в един английски броненосец, отпътува за Малта.

***

София, 20 ноември 1922 година Съобщават от Цариград:

В сряда султанът писал на военачалник Харингтън, че считал живота си за заплашен и че желаел да бъде подложен под английска настойчивост, без обаче да демонстрира желание да напусне своя замък по-рано от петък. Днес сутринта султанът, синовете му и доста членове от дворцовия личен състав се качиха в коли, съпроводени от английските управляващи и отидоха в морската база, където бяха признати от военачалник Харингтън и оттова отпътуваха с един английски боен параход. Така, че с нищо не могат да се оправдаят доводите на кемалистите, че султанът забягнал вследствие британското давление. Вероятно султанът се страхувал от един атентат по случай селямлъка.

***

Париж, 19 ноември 1922 година ( Хавас)

Съобщават от Цариград: Ангорското национално заседание избрало за халиф престолонаследника Абдул Меджид.

***

София, 20 ноември 1922 година

Съобщават от Цариград: Ангорското заседание се събра в събота, с цел да пристъпи към избирането на нов халиф и с цел да прокламира свалянето на някогашния султан.  

***

София, 22 ноември 1922 година

Съобщават от Цариград: Официалните кръгове опровергават известието, че на султана било упражнено давление и че животът му бил заплашен. Ангорското заседание посветило три съвещания за избирането на новия халиф. Всички оратори показали престолонаследника Абдул Меджид, чийто избор е и финален.

***

Париж, 22 ноември 1922 година (Хавас)

Съобщават от Цариград: Рефет паша уведомил публично съюзните висши комисари и представителите на другите нации за свалянето на султан Мохамед и за избора на Абдул Меджид за халиф.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР