Великобритания ще започне да продава разрешителни за отделяне на въглеродни

...
Великобритания ще започне да продава разрешителни за отделяне на въглеродни
Коментари Харесай

Лондон стартира нова система за търговия на въглеродни емисии

Великобритания ще стартира да продава разрешителни за обособяване на въглеродни излъчвания на националната си емисионна комерсиална система (ЕТС), която е част от напъните на Острова да реализира целевите нулеви излъчвания от изкопаеми горива до 2050-а в хода на битката с климатичните промени. 

ЕТС дефинира последователно намаляващ таван на размера от нездравословни газове, създавани от даден бранш или група от браншове. Платформата основава " въглеродни разрешителни " за тези излъчвания, които фирмите би трябвало да купуват за всеки звук въглероден двуокис, обособен от тях в индустриалния развой.

Британската ЕТС ще включва компании от Острова, които преди този момент са били обхванати от емисионната система на Европейския съюз, която Лондон напусна в края на 2020-а като част от отделянето си от общността. Схемата покрива близо 1000 електроцентрали, заводи и авиопревозвачи, отделящи към една трета от английските излъчвания. Централите на Северна Ирландия остават част от системата на Европейски Съюз. 

Търговската скица на Англия беше оповестена публично при започване на годината, само че първият аукцион на разрешителни (когато те ще бъдат налични за първи път на пазара) е плануван за 19 май на лондонската борса ICE. За цялата 2021-а ще бъдат изтъргувани 83 млн. разрешителни. По време на дебюта на 19 май ICE ще пусне и фючърсни договори за декември 2021-а, март 2022-а, декември 2022-а и декември 2023-а. Дневната търговия на  фючърсни артикули ще стартира на 21 май.

Засега цената на контрактите не е ясна, тъй като до момента не е имало покупко-продажби. Някои анализатори чакат котировките да наблюдават цените на разрешителните на Европейски Съюз, които наскоро доближиха рекордните 56 евро на звук. Техни сътрудници обаче считат, че лимитираното предложение на договори на английската ЕТС може да тласне котировките над европейските равнища.

Емисионните схеми на Острова и на Европейски Съюз имат сходни черти, само че, английската, за разлика от европейската, е определила минимална цена от 22 брит. паунда за звук за препоръчаните на аукциона разрешителни. Британската ЕТС има и " механизъм за надзор на разноските ", който може да наложи да се пуснат повече излъчвания в действен порядък като отбрана против остри ценови скокове. Лондон разгласи също, че може да лимитира размера на подадените поръчки за аукциона или на броя на разрешителните на участник, с цел да ограничи покачвания на котировките. 

Като част от комерсиалното им споразумение след BREXIT, Англия и Брюксел се съгласиха да плануват свързване на двете търговски системи за въглеродни излъчвания. Преговори по тази алтернатива обаче към момента не са почнали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР