Великобритания, САЩ и други страни се включили в разследването срещу

...
Великобритания, САЩ и други страни се включили в разследването срещу
Коментари Харесай

Бивш финансов министър на среща с Nexo в МФ, обсъждали как да обръщат криптовалута в пари

Великобритания, Съединени американски щати и други страни се присъединили в следствието против Nexo, четирима са упрекнати
Служби от Англия, Съединени американски щати и други страни са се присъединили в следствието против Nexo, стана ясно взаимен брифинг на проверяващите. Обвинените са четирима българи, които са обект на инспекция и от данъчните.

Един от очевидците споделя за извършена среща в Министерство на финансите, разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

„ Организирана е от бивш министър на финансите. На тази среща са участвали представители на криптовалутите. Целта на срещата е била да се разиска по какъв начин в системата за разплащане Борика да бъде интегрирана и криптовалута и по какъв начин криптовалутата да бъде обменена в пари “, разгласи тя.

Борислав Сарафов разясни, че това се е случило преди към половин година. (Бел. ред. по това време министър на финансите беше Асен Василев от „ Продължаваме промяната “.) Подобна обмяна на криптовалути в пари не е планувана в настоящото законодателство.

Бел. ред. Малко преди този момент имаше и сериозен опит на „ Продължаваме промяната “ за слагане на техен претендент – Андрей  Гюров, отпред на Българската национална банка. Това не се реализира заради липса на задоволително парламентарна поддръжка. Именно Българска народна банка е институцията, която реализира контрол върху активността на операторите на платежни системи, на платежните институции и на сдруженията за електронни пари в страната.

„ Има данни, че тези четири лица (обвиняемите) имат извънредно огромни финансови благоприятни условия, извънредно скъпи парцели в Дубай, на Бахамите, на Карибите, яхти. Иззети са 35 извънредно скъпи картини – в това число на Салвадор Дали и Пикасо, които ще бъдат предадени на Националната художествена изложба “, изясни Милева.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разяснява, че сходни закононарушения компрометират цели браншове и финансови принадлежности, подкопавайки доверието в системата изобщо. Той акцентира, че казусът е неповторим.

„ Доверието, което са построили българската прокуратура и разследване, е такова, че ние изиграхме тежката роля да бъдем авангарда в работата против извършителите на сходни действия. Осъзнаваме против какъв голям и интелектуален запас сме изправени. Срещу тях ще надигнем закона “, сподели Сарафов.

Той увери, че проверяващите имат високи софтуерни благоприятни условия, предоставени от задгранични сътрудници. Освен това по случая работи голям екип.

Разпитани са над 20 очевидци и са тествани 17 адреса. Част от свидетелстващите ще бъдат включени в стратегия за отбрана на очевидци, тъй като се опасяват за своята сигурност.

„ Иззети са огромно количество носители на информация, в това число компютри, както и парични средства, които не са крипо. Те са блокирани. Днес са привлечени 4 лица за това, че от началото на 2018 до 12 януари 2023 на територията на България, Англия, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са взели участие в незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. Няма да кажа имената на обвинените, макар че множеството ги знаете “, изясни Сарафов. Те са с наложена възбрана за овакантяване на страната.

Според граничните управляващи би трябвало са бъдат в България, само че доказателствата сочат, че това евентуално не е по този начин. Всички те са български жители.

Светослав Василев, началник на Отдел „ Киберпрестъпления “, описа по каква скица е работела групата.

Българската връзка е било сдружението NDS ЕООД, записано през 2018 година То е ръководело цялата активност на Nexo. Собственост е на записано в Швейцария сдружение Nexo AG, което не прави активност и даже не е внесло нужния най-малък капитал.

Проверката за NEXO AG демонстрира, че регистрацията ѝ е в кантона Зюг в Швейцария на адрес Grafenaustrasse 15. Фигурират четири имена: Коста Калинов, Георги Шулев, Антони Тренчев и Сокол Янков.

„ Общата стойност на осъществените транзакции е 94 милиарда $ – това не са вътрешни транзакции, а от адреси от и отвън Nexo. Има транзакции към лице, уличено в незаконна активност от израелските служби “, изясни Василев.

Става дума за Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, който съгласно Израел е съпричастен към палестинска терористична формация.

След 5 април 2022 година, когато Съединени американски щати постанова наказания на огромна даркнет крипто борса, следват серия от транзакции към Nexo. По този метод непосредствено са нарушени тези наказания. Има нарушавания и във връзка с криптоборси в Иран, както и към адреси, към които са плащани откупи за отвличания и закононарушения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР