Великобритания разкри опити на ФСБ да атакува през киберпространството високопоставени

...
Великобритания разкри опити на ФСБ да атакува през киберпространството високопоставени
Коментари Харесай

Великобритания изобличи ФСБ в кибератаки срещу високопоставени политици

Великобритания разкри опити на ФСБ да нападна през киберпространството високопоставени физически и юридически лица в Обединеното кралство, заяви английското външно министерство. 

Целите включвали политици, държавни чиновници, публицисти, неправителствени организации и други организации от гражданското общество.

В отговор са глобени лица, участващи в активността на виновната група. Министерството на външните работи също привика съветския дипломат, с цел да изрази дълбоката угриженост по отношение на непрекъснатите опити на Русия да употребява киберпространството за интервенция в политическите и демократичните процеси в Обединеното кралство и по света.

Смята се, че нападението е проведено от Център 18, звено на ФСБ, което е разпознато като отговорно за редица интервенции по кибершпионаж, ориентирани против Англия. Дейността пък е била осъществявана от подчинената му група Star Blizzard.
Какво е Star Blizzard?
Star Blizzard е известна още като Callisto Group, SEABORGIUM или COLDRIVER и се ръководи от чиновници на ФСБ. 

Обединеното кралство е открило, че незаконната група е взела участие в:

- Tаргетирането, в това число от вида „ spear-phishing “, на депутати от голям брой политически партии, най-малко от 2015 година насам.
- Хакването на търговски документи сред Обединеното кралство и Съединени американски щати, които изтекли преди парламентарините избори през 2019 година
- Хакването през 2018 година на Института за държавна политика, английски мозъчен концерн, чиято работа включва начинания за отбрана на демокрацията от дезинформация, както и по-скорошното хакване на неговия създател Кристофър Донъли, чийто акаунт бе злепоставен от декември 2021 г.; и в двата случая в резултат на офанзивата изтичат документи.
- Таргетиране на университети, публицисти, неправителствени и други организации от гражданското общество, доста от които играят основна роля за демокрацията в Обединеното кралство ".

След следствие на Националната организация за битка с престъпността през днешния ден Обединеното кралство глоби двама членове на Star Blizzard за присъединяване им в подготовката на spear-phishing акции и обвързваните с тях действия, " довели до неоторизиран достъп и ексфилтрация на сензитивна информаця, които са имали за цел да компрометират английски организации и в по-широк смисъл - държавното управление на Обединеното кралство ".

Санкционираните са: Руслан Александрович Перетятко и Андрей Станиславович Коринец (известен още като Алексей Догужиев).

Въпреки че офанзивите са довели до приключване на документи, опитите за интервенция в политиката и демокрацията на Обединеното кралство не са били сполучливи, акцентира английското външно министерство
Дейвид Камерън: Ще държим Русия виновна за нейните дейности
В известието на " Форин офис " е оповестено и изказване на британския външен министър, който остро разкритикува дейностите на ФСБ и твърди Москва, че Лондон ще я държи виновна за офанзивите.

" Опитите на Русия да се намеси в политиката на Обединеното кралство са изцяло неприемливи и се стремят да застрашат нашите демократични процеси. Въпреки многократните им старания, те се провалиха. Със санкционирането на виновните лица и с привикването на съветския дипломат през днешния ден ние разкриваме злонамерените им опити за въздействие и демонстрираме още един образец за това по какъв начин Русия избира да работи на международната сцена. Ще продължим да работим дружно с нашите съдружници, с цел да разобличим съветската загадка кибердейност и да държим Русия виновна за нейните дейности. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР