Великобритания първа в Европа предприе драконовски мерки и за втори

...
Великобритания първа в Европа предприе драконовски мерки и за втори
Коментари Харесай

Енергийната гордост на Великобритания се оказа голяма грешка

Англия първа в Европа предприе драконовски ограничения и за повторно в границите на година подвигна внезапно цените на тока за популацията. Други европейски страни се пробват да замразят или лимитират растежа на заплащанията. Англия обаче не разполага с този разкош. Защо страната с най-малка взаимозависимост от съветски газ е в най-лоша позиция?

Англия претърпява една от най-тежките енергийни рецесии в Европа. Тя принуди управляващите да подхващат извънредно непопулярна и рискована стъпка: да разгласят неимоверно нарастване на цената на електрическата енергия за популацията от 1 октомври - внезапно с 80%. И това не е първото повишаване в страната.

„ Днешното известие за ограничение на цената удостовери това, от което доста от нас от дълго време се опасяваха. Въпреки многочислените предизвестия, държавното управление настойчиво не се намеси и министрите би трябвало да работят в този момент, с цел да предотвратят превръщането на рецесията в цената на живота в национална злополука “, написа в “Туитър ” кметът на Лондон Садик Хан.

Министърът на финансите на Англия Надийм Захауи сподели, че " работи интензивно " върху ограничения за поддръжка на популацията след още 80% повишаване на цените на силата до 3549 лири годишно.

Това е второто нарастване на цените за популацията във Англия. Първият беше от април - до две хиляди лири. И макар че кралството надалеч не е бедна страна, сходни цени на електрическата енергия са прекомерно високи даже за неговите поданици, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Още в този момент, т.е. преди повишението на сметките от 1 октомври, една трета от жителите на Англия изпитват усложнения с заплащането на сметките си за електричество, заяви “Скай Нюз ”, базирайки се на резултатите от изследване на публичното мнение, извършено от социологическата работа “Ипсос ”.

В същото време зависимостта на Англия от съветски газ в началото беше извънредно ниска - не повече от 5%. Тази страна обаче изпитва толкоз съществени проблеми, които би трябвало да бъдат трансферирани на потребителите. Много европейски страни се пробват да лимитират покачването на цените за популацията, за какво английските управляващи подхващат такава непопулярна стъпка?

„ Всъщност зависимостта от съветски газ за множеството европейски страни не играе решаваща роля в актуалната рецесия. Например в Словакия, Чехия и Финландия има доста огромна взаимозависимост от съветски газ, само че те са в по-добра позиция. Много по-голям миг е каква е кардинално цялостната взаимозависимост на страната от газ ”, изяснява специалистът.

Според него Англия има доста висок дял на газ в енергийния микс - и в действителност няма аварийно произвеждане. Например Франция има атомни електроцентрали, Полша има въглища, а Германия е запазила част както от нуклеарно, по този начин и от въглищно произвеждане. И Англия беше пред цяла Европа във връзка с декарбонизацията. И това я удари като бумеранг. “Великобритания се трансформира в пленник на личната си енергийна политика “, споделя Кондратиев.

Грешка №1: Англия изключи въглищните електроцентрали от живота си прекомерно бързо. Властите честваха всяко затваряне на въглищни Топлоелектрическа централа като огромна победа, проведоха „ национални “ тържества, разгласиха видеоклипове в “Ютюб ” и впрочем. Страните, които не се отърваха от производството на въглища толкоз коренно, в този момент са доста щастливи от това.

Втората неточност: диалозите за нуждата от нова атомна електроцентрала (старата беше спряна още през 2000 г.) в страната се водят прекомерно дълго, само че по този начин и не се стигна до край. Кондратиев напомня, че по време на тези диалози във Англия за новата атомна електроцентрала в Беларус към този момент са издигнати два нуклеарни реактора: единият беше сполучливо пуснат в употреба, а вторият не проработи единствено заради геополитически проблеми.

Англия също се гордее с триумфите си във връзка с развиването на ВЕИ - възобновими енергийни източници. Островната страна интензивно развива вятърни паркове и се дава за образец на всички. Вятър обаче или има, или не: вятърното произвеждане сподели на процедура, че не може да помогне на Англия в сложна обстановка. Сушата също удари Англия. Лондон внася електрическа енергия от Норвегия. Но там реките пресъхнаха, производството на сила от Водноелектрическа централа се срина и износът от Норвегия спря. Третата неточност е прекомерното залагане на възобновима сила, където има голям фактор на неустановеност под формата на времето и вноса. И най-после, световната неточност на Лондон е да заложи на либерализацията на пазара и да обвърже цените на газа със спот цените, споделя Кондратиев. И в тази област Великобританиябеше най-успешна в Европейски Съюз – и доста се гордее с това.

Сега обаче всички тези триумфи се обърнаха против страната и нейния народ. Цените на газа на спот пазарите в Европа надвишиха 3000 $ и се стремят към 4000 $ за 1000 кубически метра, макар че есенно-зимният интервал на най-голямо търсене на синьо гориво към момента не е почнал. А това значи едно - цените за крайните консуматори също порастват.

„ Във Англия, а това е нормална процедура в цяла Европа, популацията подписва полугодишен контракт за доставка на електрическа енергия с закрепена цена и обвързана с цените на пазара на едро. Хората са по-склонни да изберат закрепени заплащания. Индексацията на цените в контракта се дефинира въз основа на динамичността през предходните шест месеца “, споделя Кондратиев. Ето за какво във Англия към този момент има второ нарастване на цените тази година. Цените на ВПГ порастват повече от година.

„ Единствената мярка за поддръжка, която е налична във Англия, са целеви дотации за най-бедните жители. Средствата за тези дотации се вземат от събирането на свръхпечалби на петролните и газовите компании “, споделя специалистът.

„ За съпоставяне Франция де факто замрази цените на електрическата енергия за битовите консуматори. Не единствено тъй като във Франция това се прави от държавна компания, а във Англия – от частни компании. Основната причина е в структурата на генерирането. Франция резервира атомните електроцентрали и те им разрешават да разчитат на релативно непрекъснати сметки. Цените на урана на международните пазари също, несъмнено, се покачиха през последната година и половина, само че не толкоз, колкото на газа. А във Англия производството на от е главното “, споделя Кондратиев.

С други думи, можем да кажем, че народът на Франция е избавен от внезапното нарастване на комуналните услуги в актуалната обстановка от АЕЦ, Полша от въглищата, Германия от двете. Въпреки че Германия беше частично в същия капан като Англия, тъй като в желанието си да се отърве от въглищата и атомната сила, тя последва Лондон.

„ Вероятно е невероятно да се каже, че останалата част от Европа я чака същото като Англия. Ще бъде мъчно за всички, само че ще бъде мъчно по разнообразни способи “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР