Обединеното кралство настанява незаконно в хотели непридружени непълнолетни, търсещи убежище: Съд

...
Великобритания незаконно настанява непридружени деца, търсещи убежище, в хотели на
Коментари Харесай

Великобритания незаконно настанява непридружени деца, търсещи убежище, в хотели на „систематична и рутинна“ основа повече от година, постанови Върховният съд на Лондон.

Съдия Мартин Чембърлейн уважи в четвъртък правно обжалване, заведено от „Всяко дете, защитено от трафик“ (ECPAT) относно настаняването на непридружени деца, търсещи убежище, много от които са прекосили Ламанша от Франция с малки лодки.

ECPAT заяви, че Министерството на вътрешните работи на Великобритания незаконно настанява деца в хотели и незаконно се е съгласило Съветът на окръг Кент, местният орган, в който пристигат повечето търсещи убежище, да приема само ограничен брой деца.

Вътрешното министерство няма незабавен коментар относно решението.

Чембърлейн каза в писмено решение, че търсещите убежище деца могат да бъдат настанявани в хотели за „много кратки периоди при истински извънредни ситуации“.

Но той добави: „Най-късно от декември 2021 г. практиката за настаняване на деца в хотели, извън грижите на местните власти, беше както систематична, така и рутинна и се превърна в установена част от процедурата за работа с (непридружени, търсещи убежище) деца.

„От този момент нататък предоставянето на хотелско настаняване от министъра на вътрешните работи за деца (непридружени, търсещи убежище) надхвърли правилните граници на нейните правомощия (и) беше незаконно.“

Главният изпълнителен директор на ECPAT Патриша Дюр каза в изявление, че решението „служи като ясно и навременно напомняне, че нито централните, нито местните правителствени отдели могат да се отклоняват от законовата рамка за закрила на децата и задълженията към всички деца“.


Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР