Великобритания е водеща в останалата част на Европа по ваксиниране

...
Великобритания е водеща в останалата част на Европа по ваксиниране
Коментари Харесай

Отново на опашката! България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

Великобритания е водеща в останалата част на Европа по имунизиране на жителите си, написа Евронюз.

По отношение на абсолютния брой имунизации Обединеното кралство, което утвърди първата си ваксина против COVID-19 на 2 декември, близо три седмици преди Европейски Съюз, е в конкуренция за ваксиниране на своето население.

Пълната имунизация нормално изисква две ваксини. Някои страни отсрочват втората доза в интерес на имунизиране на колкото се може повече хора на най-малко с първа.

България и Русия са на последните место в Европа с по 10% изцяло имунизирано население. На първите места са надлежно Малта (60,9%), Англия (46,9%), Исландия (46,2%), Унгария (40,6%), Кипър (34,1%) и Сърбия 31,9%).

Обединеното кралство е прилагало най-вече ваксини като цяло, само че води и във връзка с имунизациите на глава от популацията.

Сърбия и Унгария също са мощни по този индикатор. И двете разшириха портфолиото си от ваксини, като закупиха ваксини, създадени в Русия и Китай.

България е на последно място в Европейски Съюз и измежду последните в Европа с близо 23 хиляди имунизирани на 100 000 души, само че съумява да изпревари Украйна, Беларус, Албания, Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Молдова.

Има изказвания, че при разпространяването на Коронавирус имунизациите се следи развиването на " ваксинен апартейд " в някои елементи на света.

В началото на февруари Световната здравна организация - СЗО съобщи, че 9 от 10 имунизации са в по-богатите страни.

Няколко релативно по-бедни страни - по стандартите на Европейския съюз - започнаха да имунизират по-късно и обгърнаха по-малко хора. Списъкът включва страни като Украйна, Молдова, Албания, Черна гора и Беларус.

Сърбия и Люксембург са измежду отклоненията в класацията.

По отношение на своето благосъстояние Сърбия имунизира повече от междинното.

Обратното - Люксембур, която е най-богатата от показаните страни, има по-нисък % на имунизация.

Друг забавен индикатор е на коя група хора всяка страна е избрала първо да имунизира против COVID-19.

Страните в изследване са разграничени по равно сред здравни експерти и възрастни хора.

Има няколко страни като Турция, Сърбия, Чехия и България, които избраха да имунизират първо политиците. В някои случаи това може да е метод да се опитат да успокоят страховете на популацията, скептично настроена към имунизацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР