Велико Търново. Велико Търново отбелязва настъпването на Китайската Нова година.

...
Велико Търново. Велико Търново отбелязва настъпването на Китайската Нова година.
Коментари Харесай

Велико Търново: Градът отбелязва настъпването на Китайската Нова година

Велико Търново. Велико Търново отбелязва настъпването на Китайската Нова година. Проявите ще се проведат в Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ довечера, заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Нелина Църова, шеф на Дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ в Общината. Тя посочи, че програмата ще стартира с показване на китайския типичен танц „ Фън Мо “. Началото ще бъде сложено в 19.00 часа.
Танцът се състои от 5 разнообразни акта. „ Първият акт се назовава „ Пробуждане “ –изначалното положение на духа за нахлуване в танца. Вторият акт се назовава „ Плаване “ –ритъма на танца. Тук на сцената излизат високите обувки на танцьорите – синтез сред придвижване и покой, със стъпки разкриващи нежни извивки, изпълнени с величественост и грациозност. Третият акт се назовава „ Инстинкт “ – същността и душата на танца посредством разговора сред Джон Йенюен и духа. Това е тъжният полъх на водните ръкави. Тук се появява мечът, събраната на кок дълга коса, които разкриват обичайна китайска нематериалност. Четвъртия акт се назовава „ Освобождение “ – израз на въображението в танца посредством трепета на копринената рокля. Петият финален акт се назовава „ Форма и аморфност “ – артистичният план в края на танц “, разясни Нелина Църова.
Освен това, преди театралните осъществявания, за пръв път, във Велико Търново ще бъде показано изкуството на китайските декоративни възли. В рамките на проведен уъркшоп, от 18.00 до 19.00 часа, във фоайето на МДТ „ Константин Кисимов “, великотърновци и посетители на града ще имат опция да се срещнат с обичайни китайски занаяти. Освен изкуството на китайските декоративни възли, ще бъдат показани и краснопис, както и разработване на произведения от хартия. Те ще бъдат демонстрирани от 15 китайски учители, които работят в 12 обитаеми места в България. Във фоайето на МДТ „ Константин Кисимов “ ще бъде подредена фотоизложба от 42 фотоси, които илюстрират традициите в посрещането на Нова година в Китай.
Основните уредници на деянията са Община Велико Търново, Посолството на Китай в България, Китайския културен институт, Център „ Конфуций “ във Велико Търново.
Входът за всички събития е свободен.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР