Велико Търново. Самарското знаме е осветено от свещеник от село

...
Велико Търново. Самарското знаме е осветено от свещеник от село
Коментари Харесай

Иван Църов, Регионаленисторически музей във Велико Търново: Самарското знаме е осветено от свещеник от великотърновското село Дичин

Велико Търново. Самарското знаме е осветено от духовник от село Дичин, община Велико Търново. Това сподели на конференция шефът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той добави, че светинята е ушита от три учителки от град Самара, след което е дарена на Българското опълчение по време на Руско-турската война. То е единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „ За смелост “. От 1946 година то е пренесено в Националния военноисторически музей, където се съхранява и до през днешния ден в камера при специфични условия. „ Това е плат, който е на повече от 140 години. Поради тази причина се съхранява в специфични условия. Вади се един път на всеки пет години за инспекция, като постоянно тази инспекция се употребява, с цел да бъде показано през аудитория “, уточни Иван Църов.
На територията на България съществуват две копия на Самарското знаме. Едното се пази в Националния военноисторически музей, а другото – в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Извън рамките на страната копие на националната реликва може да се види в Атонския полуостров - Света гора, и в съветския град Самара.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР