Велико Търново. Община Горна Оряховица подготвя 13-то издание на Празника

...
Велико Търново. Община Горна Оряховица подготвя 13-то издание на Празника
Коментари Харесай

Велико Търново: 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук ще се проведе на 7 и 8 юни

Велико Търново. Община Горна Оряховица приготвя 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук. Вече се организира и конкурс за най-добре изработен суджук от говеждо месо, като спечелилият ще бъде определен през идващия уикенд. Това заяви пред публицисти във Велико Търново кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Велико Търново . Събитието ще се организира в границите на три дни – от 7 до 9 юни. Желаещите да вземат участие в състезанието би трябвало да донесат 1 суджук на 8 юни (събота) до 11.00 часа в парк „ Градска градина “ – Горна Оряховица или да го изпратят до 7 юни в Общината. Повече информация можете да откриете на интернет уеб страницата на локалната администрация. Финалът на надпреварата ще бъде в парк „ Градска градина ” от 15.00 часа, където жури от технолози на трите компании производители на Горнооряховски суджук ще избере най-хубавия домакински суджук. Победителите ще получат атрактивни награди.
„ И тази година уредниците на Празника в лицето на Община Горна Оряховица и трите суджукарски компании са планували богата и атрактивна стратегия. На 7 юни по традиция в парк „ Градска градина “ стартира ХХІІІ Регионален обзор на остарялата градска ария „ Божури “. От 17.30 часа празникът продължава с фолклорна стратегия на съставите при НЧ „ Брата Грънчарови – 2002 “. Час по-късно на сцената ще се качат Оркестър „ Здравец “ и Нелина “, добави още инж. Добрев.
Официалното разкриване на Празника на горнооряховския суджук е планувано за 11.00 часа на 8 юни. След церемонията, програмата в парк „ Градска градина “ ще продължи с осъществявания на самодейни сформира от общината и посетители. Отново ще има доста кулинарни игри, викторини, които несъмнено ще бъдат съпроводени с атрактивни награди. „ Вечерта от 18.00 часа стартира фолклорна стратегия с присъединяване на Димитър Аргиров, Оркестър „ Експрес бенд “, Жоро Любимеца и Валя. От 23.00 часа на пл. „ Георги Измирлиев “ гостите на Празника ще могат да видят атрактивен 3D мапинг с тема отдадена на горнооряховския суджук. Третият ден от празника ще продължи с стратегия на самодейци от общината и посетители. В неделя е финалът на състезанието за домашно приготвено ядене „ Без суджук не може! “. Желаещите да вземат участие в състезанието би трябвало да подготвят едно или няколко ястия, в които горнооряховският суджук да бъде главен артикул или да участва като украса към него. За присъединяване в кулинарната конкуренция се позволяват както самостоятелни, по този начин и групови участници (читалища, клубове и други организации). Приготвените ястия би трябвало да бъдат донесени в парк „ Градска градина ” до 10.00 часа на 9 юни “, изясни още градоначалникът. Финалът на състезанието ще бъде от 10.30 до 11.30 часа в парк „ Градска градина “, където всеки участник би трябвало да презентира своето ядене пред жури от технолози на трите компании производители на Горнооряховски суджук. Победителите ще получат атрактивни награди. От 15.00 часа в Художествена изложба „ Недялко Каранешев “ ще бъде открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер „ Живописатира “. В него по традиция вземат участие както художници от Сдружение Гоарт, по този начин и създатели от страната и посетители от побратимените градове.
От 18.00 часа стартира вечерната фолклорна стратегия с присъединяване на Национален фолклорен отбор „ Българи “, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще приключи с празнични илюминации, а от 23.00 часа на пл. „ Георги Измирлиев “ още веднъж ще бъде показан тематичен 3D мапинг.
Изненадата за гостите на празника тази година ще бъде изработването на статуя от дърво на тематика суджук. Пред погледите на всички тя ще бъде направена от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „ Градска градина “. От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които ще бъдат изложени на специфичен щанд в парка. Постоянната експозиция в Музея, отдадена на горнооряховския суджук, ще е безвъзмездна в дните на празника.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР