Велико Търново. Копие на Самарското знаме бе посрещнато във Велико

...
Велико Търново. Копие на Самарското знаме бе посрещнато във Велико
Коментари Харесай

Велико Търново: Копие на Самарското знаме гостува в града

Велико Търново. Копие на Самарското знаме бе посрещнато във Велико Търново във връзка 140-ата годишнина от Освобождението на България, която означаваме публично на 3-ти март, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Самарското знаме бе посрещнато в Музей „ Възраждане и учредително заседание “ с боен обред. Гостуването му е част от изложбата „ Търново, Освобождението и възкресението на България “, която посетителите на Музея ще имат опция да видят в границите на една седмица. Експозицията е взаимно дело на Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, НВУ „ Васил Левски “, Клуб „ Традиция “ и един от регионалните всекидневници.
Символичният хазаин на събитието – кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, благодари за самодейността и съобщи, че реализирането й е чест освен за него, като властник, само че и за всички великотърновци. „ Това е една национална светиня, един народен знак, който ясно ни напомня какво е да си българин и за какво би трябвало да се гордеем с нашия прочут народ “, съобщи кметът инж. Панов. Той напомни, че реликвата е тясно обвързвана с Велико Търново, защото тя е осветена от духовник от село Дичин.
Слово и благодарности произнесе и Негово превъзходителство Анатолий Макаров, който бе формален посетител на събитието. Той също съобщи, че за него е чест да участва на днешните тържествени мероприятия в града, където преди 140 години е изкована основата на българската държавност. „ Особено прелестно е, че ние означаваме този исторически значим миг на толкоз значимо място – в неповторимия освен за Старата столица, само че и за цялата страна музей. Тъкмо сред тези стени работи Учредителното заседание и се основава първата Конституция. Тъкмо тук съветските адвокати и дипломати споделят своите опит и познания, с цел да стане свободна България здрава и самостоятелна страна. Но това е единствено една от множеството страници във величествената книга, наричана Освобождение. Преди това беше подвигът на съветската войска и българските опълченци, които със своя живот прокарват пътят към свободата на българския народ “, акцентира н. прочие Макаров. По време на церемонията бяха наградени и децата, взели участие в националния конкурс за есе, отдадено на Освобождението.
На формалното събитие участваха още регионалният шеф на Велико Търново проф. Любомира Попова, народни представители, ръководителят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, ректорите на двата университета в града, притежателят и редакторът на регионалния ежедневник, уредник на акцията, общественици, възпитаници и жители.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР