Велико Търново. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов посрещна

...
Велико Търново. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов посрещна
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов приветства над 50 бесарабски българи, които ще зарадват с концерт жителите на града

Велико Търново. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов посрещна група от над 50 бесарабски българи, които дойдоха в остарялата столица, с цел да изненадат жителите и гостите на града с концерт, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Гостите от Украйна и Молдова ще подарят музикалното събитие на великотърновската общност във връзка Деня на бесарабските българи – 30 октомври.
Инж. Панов изрази своята благодарност във връзка идния концерт и визитата на бесарабските българи във Велико Търново.
„ Радвам се, че довечера ще имате концерт, в който ще покажете, че съхранявате българските традиции, обичаи и фолклор, които са нашата еднаквост. Ще имате опция да разгледате града и да се запознаете с богатата му история. В продължение на 208 години той е бил столица на Втората българска страна. Ще видите още крепостта Царевец, в която преди доста години е било концентрирано и ръководството на страната ни “, акцентира инж. Панов. Той описа на гостите от Украйна и Молдова, че точно във Велико Търново преди 110 години е оповестена Независимостта на страната, а преди 139 години е извършено и първото Учредително заседание. Те ще имат опция да посетят и емблематичната постройка, в която са се случили паметните събития, издигната от огромния възрожденски строител занаятчия Колю Фичето, както и други исторически забележителности и монументи на културата.
Татяна Кофтун, която е преподавател по български език и литература, благодари на домакините за топлото посрещане и опцията да бъдат в град с толкоз богато културно и историческо минало, какъвто е Велико Търново. „ Носим българския дух в сърцата си, милеем за българското, тачим го, пазим го и най-важното, пазим православната си религия. Учим български книжовен език, в множеството села в Украйна работят български неделни учебни заведения, също така имаме часове по български език в постоянните учебни заведения. Целта е да научим децата да владеят съвършено книжовен български език “, уточни Татяна Кофтун. По думите й, в концерта в читалище „ Надежда “ ще вземат присъединяване деца от с. Кубей, музиканти и танцьори от ансамблите „ Български сърца “ в с. Нови Троян, „ Хор на учителите “ от с. Чийший “ и „ Мюзик Драйв “ от Всеукраински център за българска просвета в Одеса.
Тя изясни, че преди визитата във Велико Търново, групата е била в Пловдив и София, където са извършени флашмоб и концерт. Музикалното събитие в остарялата столица ще стартира в 18.30 ч.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР