Велико Търново е знаков избирателен район в страната, първо защото

...
Велико Търново е знаков избирателен район в страната, първо защото
Коментари Харесай

Как Делян Пеевски надви кампанията „Нито глас за Пеевски!”

Велико Търново е знаков изборен регион в страната, първо тъй като е емблематичен като учебникарски образец за предизборните настройки, само че най-много поради упования и несъстоялия се лидерски конфликт сред Движение за права и свободи и Демократична България, където като водачи на листи се изправиха Делян Пеевски и Христо Иванов.

Напрежението беше нажежено до алено , само че нито Пеевски, нито Иванов бяха във Велико Търново на 14 ноември, с цел да гласоподават. Финалният резултат от неосъществения лидерски конфликт е 8,53 % поддръжка за претендент депутатската листа на Движение за права и свободи против 4,7 % за Демократична България в Четвърти многомандатен изборен регион. Мандатите към момента не са ясни, само че вероятността Движение за права и свободи да получи мандат, а Демократична Българи да остане без собствен представител в Народното събрание от Велико Търново, е доста огромна.

Движение за права и свободи не е от най-силните политически партии в област Велико Търново . На парламентарните избори на 4 април партията получи поддръжката на 6,61 % от гласоподавателите и изпрати един народен представител в 45-ия парламент. На 11 юли партията загуби 1,37 % от електоралната поддръжка и остана без народен представител. И пристигна 10 октомври, когато, до момента в който заседаваше Централното оперативно бюро за водачите на листи, регионалният ръководител на партията Гюнай Далоолу хвърли осведомителната „ бомба “ в 11,11 часа на излизане от Районната изборна комисия във Велико Търново като разгласи, че глобеният по световния закон „ Магнитски “ и изплувалият в следствието „ Пандора пейпърс “ Делян Пеевски ще е лидер на листата:

Господин Пеевски по този метод ни дава явен знак, че се връща в политиката . Той ще подведе доста неща във Велико Търново. Ще бъде не това, което нашите съперници го изрисуват. Движение за права и свободи постоянно стои зад него. Цялата акция Делян Пеевски ще бъде във Велико Търново “.

 Христо Иванов провокира Пеевски на символна борба, само че тя по този начин и не се състоя

Това породи ужас у политическите съперници на Движение за права и свободи и най-много рефлектира върху Демократична България. В последния миг групировката смени лидера на листата си във Велико Търново и тя се оглави от водача Христо Иванов , който на 12 октомври съобщи при влизане в Районната изборна комисия: 

„ И считаме, че това ще бъде в някакъв смисъл централната, символната борба на тези избори . Пеевски прави поръчка, че щял да бъде деен и да приказва, демонстрира за желанието на придвижването да премине в границите на демократичните средства към нещо като терористична акция против българската народна власт “. 

За разлика от Движение за права и свободи, които имаха спад в резултатите на първите два парламентарни вота тази година, Демократична България означи растеж и увеличи резултата си от 6 % на 8,7 %, като в двата краткосрочни Народното събрание изпрати от Великотърновска област юриста Калоян Янков, който обаче за изборите на 14 ноември отиде финален в листата.

Христо Иванов неведнъж прикани Делян Пеевски на диспути , поддържаха го и други партии в ляво и дясно. Но лидерският конфликт във Велико Търново не се случи през цялата предизборна акция.

Движение за права и свободи се правеха, че Христо Иванов не съществува :

„ Христо Иванов мисля, че е под нашето достолепие да обръщаме на всички негови думи някакво внимание. Те водиха една доста отрицателна акция на територията на региона “, съобщи регионалният ръководител на Движение за права и свободи и четвърти в листата Гюнай Далоолу.

Всяка от обединенията водеше своята предизборна акция. На една от срещите с гласоподаватели във Велико Търново вторият в листата на Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи:

„ Думите не са клишета, думите са наличие, думите могат да бъдат бич, само че думите могат да бъдат и милувка. Думите могат да взривяват мостове, само че могат и да съграждат мостове . Това е нашата акция през днешния ден “.

И думите започнаха да взривяват. Нееднократно Христо Иванов съобщи по адрес на Делян Пеевски:

„ Той е въплъщение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие “.

В последната седмица от акцията Велико Търново осъмна с плакати, на които върху фотографията на Делян Пеевски, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ в кметския кабинет с усмихнатия Даниел Панов се появи надпис „ Нито глас за Пеевски “ . Този текст се появи и върху черни лепенки по плакатите на Движение за права и свободи, върху автобусните спирки и тротоарите в града в деня за размисъл . Движение за права и свободи беше в основата на предизборната акция на Демократична България, а Христо Иванов, преди да подаде оставката си в деня след изборите, заявяваше в предизборната акция:

Движението е притиснато в ъгъла , тъй като за първи път от 30 години поредно опцията му да взе участие във властта се слага под подозрение и това се случва с помощта на твърдата позиция на Демократична България “. 

 Делян Пеевски се среща с гласоподаватели в село Петко Каравелово

Движение за права и свободи потегли по села и махали на срещи с електората си. В павликенското село Батак посветиха кючек на Делян Пеевски. Обвиненията на политическите съперници за пазаруване на гласове заваляха върху Движение за права и свободи, а дни преди изборите от Демократична България заляха обществените мрежи с предизвестие за 200 лв. корпоративен избор на човек , като парите се оферират от предприемач, член на Движение за права и свободи, който управлява икономическите порции във Велико Търново на разнообразни равнища и е в близки връзки с някогашния министър председател Бойко Борисов. 

„ Не сме купували гласове “, съобщи Гюнай Далоолу и се оплака от репресивния уред на полицията, която в навечерието на изборите сформира сигнален протокол на Камен Костадинов:

„ Никъде в Движение за права и свободи няма такива улики за корпоративен избор. Ние бяхме всеки ден на терен. Абсолютно мога да се разпиша на 1000 места, че нито една стотинка не е отивало за пазаруване на глас “.



Въпреки великодушните обещания Делян Пеевски да пожела да приказва с публицистите и да изясни за какво се връща в политиката, и за какво мястото за това е Велико Търново. Пеевски направи един рейд при започване на акцията по селата в региона и се отдръпна в Благоевградско, където и гласоподава на 14 ноември.

На 14 ноември във Велико Търново не гласоподава и Христо Иванов. Лидерът на Демократична България и лидер на листата избра да отиде пред урната в София. 

Опълченските интервенции на Христо Иванов и съидейници от Демократична България не помогнаха и групировката се сгромоляса на 14 ноември във Велико Търново със седми резултат в региона от 4,7 %, а укрилият се Делян Пеевски се разписа с пети резултат в района от 8,53 % електорална поддръжка.

Старата тактичност на черния пиар и нервността като бумеранг отнесоха Демократична България , тъй като във времената на пандемия хората желаят да чуят нещо положително. Лидерската борба сред Движение за права и свободи и Демократична България във Велико Търново не се състоя нескрито, само че зад кулисите тя беше извоювана от „ Продължаваме промяната “, разяснява клиничният психолог и някогашен великотърновски народен представител от Реформаторския блок и заместник-председател на 43-ия парламент Иван Иванов:

„ Търновчани са необикновен вид хора, те имат сложен темперамент, не се поддават елементарно на операции. Те имат потребност някой да им изясни умерено и малко по-бавно потеглят тези процеси. Това е неточност съгласно мен, което се случи, че толкоз доста истеризираха и като гледах какъв черен пиар започнаха, това се обърна против тях и най-много Движение за права и свободи не отговори на това. Това беше доста хитро от тяхна страна . Ако бяха влезнали да дават отговор, тогава и двете страни щяха да изгубят “.

Резултати са ясни без лидерската борба Делян Пеевски – Христо Иванов, само че за какво съгласно гласоподавателите във Велико Търново Движение за права и свободи е с съвсем двойно по-висок резултат от Демократична България:

„ Заради ниската изборна интензивност на българина. На хората им пристигна до гуша да ги разкарват и да ги вършат на маймуни. На всеки избори се усеща по какъв начин Движение за права и свободи активизират своя електорат и до там води цялото това нещо. Хората не желаят към този момент, омръзна им да ги лъжат дали ще е Демократична България, дали ще са Слави Трифонов или ГЕРБ “.

„ Тука очевидно има повече хора, които симпатизират на Движение за права и свободи. Да загуби Демократична България от Движение за права и свободи – по-скоро платен избор от Движение за права и свободи. Който запитвам, никой не ще да гласоподава за Движение за права и свободи, път внезапно са победили “.

„ Да ви кажа почтено не зная, аз не съм гласувала за нито една от тези двете партии. Като цяло самото гласоподаване – доста малко хора са излезли да гласоподават и може би от там се получава това нещо “.

„ Отидоха единствено тези, които са следеният избор. За Движение за права и свободи не би дал своя вот някой, който не е симпатизант. По са проведени и в този интервал, когато е дребна изборната интензивност, проведеният избор постоянно печели “.   

Движение за права и свободи получава депутатски мандат в 47-ия парламент от Велико Търново. Но той няма да е за Пеевски, който по неофициална информация ще влезе от Благоевград. Няма да е и за втория в листата Йордан Цонев, който като лидер ще избере Пазарджик. Така за повторно в Народното събрание от региона ще влезе 30-годишният икономист Мастън Мастънов от село Петко Каравелово в община Полски Тръмбеш, а Демократична България остава без мандат
Снимки: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР