Велико Търново. Доц. д-р Милен Михов - водач на листата

...
Велико Търново. Доц. д-р Милен Михов - водач на листата
Коментари Харесай

Доц. Милен Михов, „Българските патриоти“: Възстановяването на храма „Св. Николай“ е задача с национална ценност

Велико Търново. Доц. доктор Милен Михов - лидер на листата на коалиция „ Българските патриоти - Вътрешна македонска революционна организация, ВОЛЯ и НФСБ “ в 4 МИР - Велико Търново, бе измежду поканените от Църковното настоятелство при храм „ Св. Николай " на представянето на техническите проекти за консервация и реституция на храм „ Св. Николай " с църковна постройка и камбанария, направени от проф. Николай Тулешков и проф. Миглена Прашкова, съгласувани с Министерството на културата още през 2019 година, като има издадено позволение за градеж под №122/12.06.2020 година от Община Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на „ Българските патриоти “ .

Над 2.8 млн. лв. ще бъдат нужни за цялостната реституция и подсилване на храма и архитектурния комплекс, а без помощта на страната това няма по какъв начин да се случи, обявиха присъстващите.

„ Възстановяването и консервацията на църквата " Св. Николай " и на целия архитектурен църковен комплекс е задача с национална полезност. Статутът, който паметникът има - от локално значение, е явна неплатежоспособност и вярно настоятелството е подхванало дейности за смяна на неговия статут. Надявам се Министерството на културата да реши този проблем в обозримо и малко бъдеще. Завършен е един значим стадий от подготовката за реституция и консервация, направени са всички нужни документи за позволение за градеж. В този прелиминарен стадий с нашите скромни старания помогнахме за бързото решение на процедурите, свързани със съгласуването на проектите с Националния институт за паметниците на културата. Една дребна изява на нашето внимание към църквата бе мотивът на съвещанията на 44-ото Народно събрание през 2019 година във В. Търново, само че за жалост тогава уредниците бяха пропуснали църквата в формалната стратегия на тържествата “, разясни доцент Милен Михов.

„ Групата на Вътрешна македонска революционна организация одобри самодейността ние да отслужим една работа в църквата и тогава подарихме донесените парченца пръст от четирите краища на България - от Добруджа, Мизия, Тракия и Македония, които са съхранени тук и се надяваме при подобаващи случаи да бъдат изнасяни и да бъдат знак на тези съвещания на Учредителното заседание, които са се провели в учебното заведение пред църквата, на които е обсъждан общонационалният въпрос през 1979 година Моя персонална идея ще бъде работата за обезпечаването на нужните средства. Без страната няма да мине, тя е длъжна да постави старания за съхраняването на този народен монумент. Сумата бе 2.8 млн. лева по сметките, правени през 2018 година, само че цената на строителните материали и разноските се усилиха фрапантно след пандемията, тъй че следва актуализиране на план-сметката и търсенето на средства “, сподели доцент Милен Михов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР