Велико Търново. До 18 юни (петък) продължава кампанията В кръвта

...
Велико Търново. До 18 юни (петък) продължава кампанията В кръвта
Коментари Харесай

Кампания по кръводаряване се провежда в болницата във Велико Търново, днес преболедувалите COVID могат да дарят и кръвна плазма за борба със заразата

Велико Търново. До 18 юни (петък) продължава акцията „ В кръвта ти е да спасяваш животи ” на Ротаракт клуб- Велико Търново. Организаторите напомнят за Радио „ Фокус “ – Велико Търново , че всеки, който желае да помогне, може да го направи в отделението по Трансфузионна хематология (Кръвен център) при МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ”.

Приемното време е от 8.00 до 13.00 часа. В рамките на днешния ден всеки, който е преболедувал COVID-19 и не е имунизиран, може да подкрепи други инфектирани с кръвна плазма.

Желаещите да дарят кръв би трябвало да дават отговор на следните условия: да са на възраст сред 18 и 60 години и изцяло здрави; да са с тегло над 50 кг.; да не са употребявали алкохол, упойващи субстанции и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни.

Лица с сложена първа доза на ваксини за COVID-19 не могат да подаряват кръв. 28 дни след слагането на втората доза, може да се реализира дарението. 28 дни е и срокът, след приключването на който лицата, прекарали COVID-19, могат да дарят кръв.
След слагането на татуировки и пиърсинги, би трябвало да се изчакат 6 месеца преди да се подари кръв.

Кръводаряването се реализира след провеждането на медицински обзор и при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Всички употребявани консумативи по време на процедурата по кръводаряване, са самостоятелни, стерилни, еднократни и заразяването с зараза, излъчена по кръвен път, е невероятно. Желаещите да дарят кръв, би трябвало да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.
Дарената кръв се изследва за хепатит В и С, СПИН и сифилис. По предпочитание на кръводарителите те могат да получат резултатите от проучването на кръвта.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР