Велико Търново. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира

...
Велико Търново. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира
Коментари Харесай

Българското дружество за защита на птиците инициира петиция за обявяването на Национален ден на орела

Велико Търново. Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) инициира петиция за оповестяването на Национален ден на орела. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Свилен Чешмеджиев, координатор на офиса на Дружеството в Свищов. Избраната дата е 27 юни и задачата е в този ден да се припомня за незаменимата роля на тези птици в природата чрез осведомителни акции и просветителни начинания. „ Голяма част от грабливите птици на планетата са предпазени. В България има доста типове грабливи птици, които също по този начин са предпазени. Говоря за орли, соколи, блатари, мишелови и други. Затова ние инициирахме една петиция, чието заглавие е „ Да посветим специфичен ден на орела “. Има доста типове дни – Ден на Дунав, Ден на биоразнообразието, Ден на околната среда. Ние взехме решение да обърнем особено внимание и на орлите, защото те са един знак на природозащита. Затова сега събираме подписи и симпатизанти, които да ни поддържат, с цел да може публично да имаме Ден на орела. Тази петиция, този ден ще е ориентиран освен към орлите, само че и към всички типове грабливи птици, които се срещат в България, и биоразнообразието като цяло “, уточни Свилен Чешмеджиев.
Линк за петицията е оповестен на уеб страниците peticia.com и orlite.bg, както и на страницата на Българското сдружение за отбрана на птиците birds.bg.
България е измежду страните в Европа с най-запазена природа с близо 34% от територията й, която попада в мрежата „ Натура 2000 “. По благосъстояние на орнитофауната си България се подрежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната съставлява единствено 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 типа птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали типове. Сред тях са и орлите – постоянно срещани у нас единствено допреди 60-70 години, а през днешния ден малко на брой българи са виждали орел онлайн.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР