Великият учен Константин-Кирил Философ, от чиято смърт се навършват точно

...
Великият учен Константин-Кирил Философ, от чиято смърт се навършват точно
Коментари Харесай

Ето ги тайните послания, закодирани в буквите ни

Великият академик Константин-Кирил Философ, от чиято гибел се навършват тъкмо 1150 години, завещава на славяните скъпо духовно благосъстояние. Сътворената от него книжовност е неповторима, тъкмо сходство на устната тирада. Заради великото си дело Константин-Кирил Философ е приет за светец - богоравен.

Възпитаникът на фамозната Магнаурска школа дава названия на всяка писмен знак, като сортира думи, свързани с понятия от живота на индивида. Първата писмен знак А е „ Аз ” -местоимението, което слага на първа позиция говорещото лице, деятеля.

Оформя се забавна класификация на буквите и имената им. Първите две остават в езика ни с думата АЗБУКА. В тях е кодирана опозицията А-Б (АЗ и БУКВИ), която включва и идващите В и Г, с цел да прочетем декларативната фраза „ Аз буквите зная, приказвам ”.

Теологът припомня, че индивидът е словесно създание, което с писмената тирада съхранява знанията и опита си. Константин прокламира словото (буквата С) и ченето. Названието на У (УК) през днешния ден живее като корен на глагола УЧА и в негативната форма необразован.

Човекът не може да живее неразумно, тъй като на земята (З) има положително (Д) и зло (S). Знакът за живота е Ж.

С подредбата на К, Л, М се откроява въпросът „ по какъв начин люди мислите ”. Следват имената НАШ и ПОКОЙ (мир, успокоение, разбирателство). Богословът от IX век насочва миролюбиво обръщение за съгласие, неотстъпчивост (Т) и за воля (Щ-ЩА).

Буквата Р насочва мисълта към ръцете, а те могат да пишат и да творят. Земните каузи са в ръцете на хората.

Буквите на Константин Философ прокламират знанието, съвършенството, мъдростта. В имената на славянските йероглифи прозира мощната ренесансова мисъл на прогресивния академик, предвестител на една по-късна културна ера.

Интересен е фактът, че Кириловите букви са и цифрови знаци, използувани в математиката. Така да вземем за пример @ има стойност 10 000 и през днешния ден е известен знак в интернет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР