Велики Понеделник Преп. Йоан, Св. мчк Виктор (Прежд. литургия)Днес започва

...
Велики Понеделник Преп. Йоан, Св. мчк Виктор (Прежд. литургия)Днес започва
Коментари Харесай

Велики понеделник е! Започва Страстната седмица

Велики Понеделник Преп. Йоан, Св. мчк Виктор (Прежд. литургия)

Днес стартира Страстната седмица (седмицата на страданията). Това е последната седмица от живота на Исус Христос и е наречена Страстна седмица, защото на славянски думата " пристрастеност " значи страдалчество. Затова седмицата е отдадена на възпоменанието на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.

Всяка година православните християни чакат със примирение Страстната седмица, с цел да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове посредством жертва - в страдалчество, болежка и обич, и го демонстрира посредством възкресение.

Всички служби през Страстната седмица се отличават с изключително дълбоки религиозни прекарвания за православните християни. В богослуженията през тази седмица се възпроизвежда историята на страданията на Исус Христос, както и неговите последни директиви.

Според църквата последните дни от Великия пост са време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме научили от Исус Христос и до каква степен сме се доближили към идеала, който въплъщава той.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се навалица. Храмът за молебствия бил трансфорат в пазарище и в гнева си Божият наследник прекатурил масите на търговците.

Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канон денят е предназначен за примирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, най-вече от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а в случай че някой престъпи това предписание, има вяра се, че умеенето му ще се отнеме.

Велики четвъртък е обвързван с Тайната вечеря, когато е открито тайнственото причестяване. След вечеря Христос взел самун, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и споделил: " Вземете, яжте, това е моето тяло! ". После вдигнал чашата и споделил: " Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете ". След причастието Христос признал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден. В този ден се отслужва Света Василиева литургия. Този ден е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, тъй като се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а преди време децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в алено. С първото боядисано яйце, още до момента в който не е сухо, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Велики петък, прочут още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е отдаден на неговите премеждия. Сутринта на Велики петък се отслужват така наречен царски часове, а към 11.30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се прави така наречен опело Христово. На Велики петък не се прави нищо - позволено е единствено да се рисуват боядисаните към този момент яйца.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла. Когато Христос умрял като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото още веднъж се обединили и тялото възкръснало от мъртвите. Велика събота се назовава още душна, тъй като тогава се върви на гробовете на умрелите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и самун.

Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с " Христос воскресе! ", а отговорът е " Воистина воскресе! ".

 

Имен ден: Виктор, Виктория

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР