Велики понеделник е. В понеделник след Цветница започва Страстната седмица

...
Велики понеделник е. В понеделник след Цветница започва Страстната седмица
Коментари Харесай

В Страстната седмица сме! Велики понеделник е

Велики понеделник е. В понеделник след Цветница стартира Страстната седмица за православните християни. Наречена още „ Седмицата на страданията ”, тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.

Последната седмица на Великия пост църквата назовава Страстна седмица, тъй като тя е отдадена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския избавител Иисус Христос – неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.

Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и приключва с неговото Възкресение.

Всеки ден от тази седмица се назовава Велик – Велики понеделник , Велики вторник и по този начин нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се правят специфични служби от църквата. Според православния календар тази седмица приключва с Великден.

На старобългарски „ пристрастеност ” е „ страдалчество ”. По тази причина дните на Христовите премеждия от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до гибелта му са наречени „ буйна седмица ”. Приближавайки се към кулминационната точка на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наименуван Велик.

На Велики понеделник Иисус Христос влезнал в Йерусалимския храм и го намира цялостен с търговци

Божият Син изгонил търговците, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище. В Евангелието се приказва за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклинание над безплодната смокиня – знак на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Тази година седмицата преди Великден ще бъде друга поради ограниченията за ограничение разпространяването на болестта от ковид. По гледище на Светия Синод църквите остават отворени и в тях ще текат служби, само че миряните би трябвало да съблюдават отдалеченост от два метра и да носят защитни маски. Властите приканиха хората да заобикалят ходенето в храмовете, в случай че не е извънредно належащо.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по необикновен метод:
Първите 3 дни ( Велики понеделник , Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване у дома, като на рутинната активност се придава и алегорично пречистващ темперамент – прави се за здраве На Велики четвъртък се съблюдава строга възбрана за работа, боядисват се великденските яйца На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с разнообразни претекстове. Ходи се на черква и се минава под масата 3 пъти за здраве На Велика събота нормално се месят и пекат обредните великденски хлябове
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР