Великденската трапеза е значително по-скъпа от миналата година, показа проверка

...
Великденската трапеза е значително по-скъпа от миналата година, показа проверка
Коментари Харесай

Теглим чертата: Килограм агнешко, килограм домати, толкова краставици и 20 яйца

Великденската софра е доста по-скъпа от предходната година, сподели инспекция на bTV.

Залагаме в потребителската кошница обичайни за великденската софра храни – кг агнешко, кг домати, толкоз краставици и 20 яйца.

Ако предходната година в седмицата преди Великден за тези артикули са се харчили близо 34 лв., то тази година същите тези артикули към този момент костват доста повече - сметката демонстрира 42 лв..

Как се оправят потребителите с разноските?

Стаменка Вельова купува част от агнешкото през днешния ден, а другото ще вземе преди празника. 

" Само за карантията дадох 23 лв.. Ако изкарам до 50 лв. - отново е добре “, споделя дамата.

И в случай че за агнешкото ще заплати сред 23 и 25 лв. за кг, яйцата от пазара ще й костват сред 50 и 60 стотинки за брой. Въпреки това Стаменка изясни, че има от какво да спести:

" Зеленчуци си имам. Вила си имам и си създавам ".

От Държавната комисия по стоковите тържища и борсите регистрират, че повишаването за празника идва най-вече от по-високите цени на агнешкото и на яйцата тази пролет.

" Изцяло на цените на фуражите, на цените на енергийните запаси. По справедливи аргументи нарастна месото и в случай че предходната година беше 8-10 лв. живо тегло, в този момент е 10-12 лв. “, изясни Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища.

Цените на тока и на газа, употребени при развъждането на кокошките, са оскъпили яйцата.

От потребителските асоциации поучават при опция пазаруващите да ревизират настоящите отстъпки, които търговците вършат и да не чакат последния миг.

" Понякога цените на някои храни от празничната трапеца нарастват в последните два, три дни в случай че количествата тръгнат към привършване “, уточни Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР