Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул

...
Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул
Коментари Харесай

Българският Великден в Истанбул - без ходене на църква, но с вяра в сърцата

" Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул постоянно сме чествали с неспокойствие в Желязната черква " Св. Стефан " и " Св. Йоан Рилски " в Екзархията, като израз на запазване на християнските обичаи, които предаваме от потомство на потомство. Но тази година поради карантината заради ковид си останахме у дома, честваме в домашна конюнктура, фамилно, без вървене на църква, само че това не е спънка за празника ", споделя пред Българска телеграфна агенция Киряко Лязе, потомък на една от известните семейства от общността на православните българи в Истанбул.

Отбелязахме Страстната седмица, която предшества Великден, с обичайните ритуали. На Велики четвъртък със брачната половинка ми Юлия боядисвахме яйцата, раздадохме на децата и внуците. На Велика събота подготвяме трапезата, на която ще има ритуален самун, козунаци и яйца, с които ще се чукнем. Службата за Първото Възкресение в събота вечерта и за Второто Възкресение в неделя ще проследим онлайн или по малкия екран. И тъкмо в 12 часа със запалени свещи в къщи ще се поздравим с " Христос Возкресе - Во истина Возкресе ".

Това описа особено пред Българска телеграфна агенция Киряко Лязе. Със брачната половинка му Юлия те са потомци на една от известните семейства от общността на православните българи в града край Босфора. Той самият е дълготраен диригент на църковния хор, който съпровожда религиозните служби в българската Екзархия и Желязната черква.

" С децата и внуците си приказваме по телефона, дори доста по-често отпреди, или посредством интернет. Най-важното е спазването на изолацията и хигиеничните ограничения в къщи и да си останем в къщи, до момента в който отмине заплахата. Мисля, че този Великден, който е необикновен, ще ни припомня в бъдеще, когато отмине епидемията, че и у дома, с обичаните си хора, можем да честваме традициите, завещани ни от дедите, тъй като човек носи вярата в сърцето си, където и да е, по всяко време ", сподели още Киряко Лязе.

Мира Русева от София е една от многото българки, които ориста е довела в Истанбул. Тук основава семейство, майка е на две дъщери, които посещават българското неделно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в Истанбул, а тя самата е преподаваелка по британски език и шахмат.

" Въпреки че сме надалеч от родината, ние носим българския дух и нашите изконни ритуали, като Коледа, Великден. Тази година поради възбраната за излизане на открито през уикенда няма да можем като в предходни години да отидем на църква, по тази причина пренесохме Великден у дома. С децата боядисахме яйцата, раздадохме на близки и другари. Приготвихме и козунаците ".

" Припомнихме си какво значи всеки един от великденските традиции и за какво е значимо да ги съблюдаваме. Приготвих и свещички, които ще запалителен в среднощ, в часа на Христовото Възкресение, а звука на камбаните ще го чуем онлайн. Ще се поздравим виртуално с родителите ни, които са в България, с другари и близки с " Христос Возкресе - Воистина возкресе ". И ще си пожелаем най-важното, от което имаме потребност в този момент - Да бъдем здрави, с цел да останат живи в сърцата ни обичта към вярата и към традициите, които ни вършат българи, където и да сме по света. Честит Великден! ", сподели Мира Русева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР