Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Макар

...
Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Макар
Коментари Харесай

Нищо не е каквото изглежда: Истините са разпъването на Христос

Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Макар че мнозина го означават, като похапват кифлички с парещ кръст, подаряват шоколад на околните си и се впускат в търсене на съкровища с яйца, християнското обръщение в основата на Великден е обвързвано със гибелта и възкресението на Исус Христос.

Библията споделя, че Божият наследник е починал трудно на кръста, а след три дни е възкръснал и се е възнесъл на небето. Той умира за нашите грехове и по този метод трансформира кръста в определящ знак на християнството.

Предстои да разгледаме разпятието на Христос и ще разкрием някои по-малко известни исторически обстоятелства, свързани с това събитие.

1. Исус е бил разпънат на " мястото на черепа

Според Новия завет Исус е бил разпънат на място, наречено Голгота, което се намирало в непосредствена непосредственост до Йерусалим в Израел. На арамейски, езика на Юдея, Голгота се превежда като " мястото на черепа ", защото мястото приличало на рид с форма на череп. Днес точното местонахождение на Голгота към момента е обект на разгорещени разногласия.

2. Исус е разпънат на кръст през 33 година

Историческите специалисти считат, че Христос е разпънат на кръст в петък, 3 април 33 година от н.е. Макар че в сместа са хвърляни и други дати, в това число 7 април 30 година и 25 април 31 година, най-вероятният претендент е 33 година заради няколко фактора, в това число писмени контекстуални доказателства, както и геоложки фактори, като да вземем за пример земетресение - на което ще се спрем по-късно!

3. Исус е починал в 15:00 ч.

Според евангелията Исус е умрял към 15:00 ч., откакто е прекарал шест часа, прикрепен на кръста.

4. Наистина се е случило земетресение

Когато Исус издишал последния си мирис, Писанията настояват, че земетресение раздрусало земите. В Матей, глава 27, се споделя: " И като извика още веднъж със мощен глас, Исус съобщи духа си. В този миг завесата на храма се раздра на две от горната страна до долу. Земята се разтресе, скалите се разцепиха и гробниците се разтвориха.

Според геолога Джеферсън Уилямс по време на датите към гибелта на Исус в действителност е имало сеизмична интензивност. Макар да е невероятно да се каже дали земетресението е станало тъкмо сега на кончината на Исус, исторически факт е, че по това време в региона е имало сеизмична интензивност.

5. Пилат Понтийски в действителност афишира Исус за почтен

Пилат Понтийски е печално прочут като римския шеф, който осъжда Исус на гибел посредством разтягане на кръст. По-малко прочут обаче е фактът, че съгласно римското законодателство Пилат в началото е признал Исус за почтен.

Еврейските водачи настояват, че той е отговорен за доста тежкото религиозно закононарушение осквернение съгласно еврейския закон. Те афишират, че изказванието на Исус, че е Божият Син, е обидно за Бога. Страхувайки се от репресии, Пилат анулира първичното си решение и осъжда Исус на гибел.

6. Разпъването на кръст не е римско откритие

Практиката на завързване или приковаване на жертвата към дървена греда или дирек не е едно от многото изобретения, които римляните са дали на света. Всъщност тази брутална форма на смъртно наказване може да се наблюдава до асирийците - една от най-старите известни цивилизации в света.

През VI в. пр.н.е. персите систематично употребяват разпъването на кръст, до момента в който практиката се популяризира (така да се каже), откакто Александър Велики нахлува в Персия и придвижва метода на екзекуция през цялото Средиземноморие през IV в. пр.н.е.

Римляните откриват разпятието по време на Пуническите войни през III в. пр.н.е., като през идващите няколкостотин години усъвършенстват това ужасяващо изкуство.

7. Римското разтягане на кръст е било друго

Въпреки че не са изобретили разпятието, римляните могат да се похвалят с въвеждането на дизайна на кръста, на който в последна сметка е обесен Исус. Въпреки че са били многочислени консуматори на разпъването на кръст, те са го употребявали по-скоро върху жители в провинциите, в сравнение с върху личните си жители, най-много като тактичност за въздържане на протести.

Всъщност римляните довеждат до прекаленост възпиращия детайл, като правят всеобщи разпъвания на кръст, по-известни от въстанието на робите, ръководено от Спартак към 71 година прочие След потушаването на въстанието 6000 кръста са сложени по Via Appia (пътят, свързващ Рим с Капуа).

8. Римското разтягане на кръст е последното изтезание

Както описват евангелията, Исус е бил обществено обичай, подиграван и оплюван, преди да бъде принуден да носи трънен венец и кръста на гърба си.

Това е била нормалната процедура за наказаните на гибел посредством разтягане на кръст от ръцете на римляните. Повечето жертви първо били събличани голи, бичувани, подигравани и осакатявани. Обичайно било и малтретирането на фамилията на жертвата. Разпъването на кръст било последната част от един отблъскващ и нечовечен способ на екзекуция.

Някои жертви умирали от раните си още преди да стигнат до кръста, до момента в който други прекарвали от часове до дни във висящо състояние, постепенно умирайки от задушаване.

Понякога римските бойци проявявали състрадание, като чупели краката на висящите, с цел да настъпят по-бързо гибелта им. Това не се случило с Исус, защото когато бойците пристигнали да го ревизират, той към този момент бил мъртъв. Вместо това те пробождат страната му, с цел да се уверят, че е умрял.

9. Малко евентуално е Исус да е бил прикрепен през ръцете

Макар че в Писанията се показва, че Исус е получил рани в ръцете, актуалният теоретичен разбор слага под подозрение дали този способ би задържал Исус на място, даже в случай че са били заковани и краката му. Най-вероятно гвоздеите са щели да се измъкнат през пръстите му под напора на телесното му тегло.

Вместо това се допуска, че Исус е бил прикрепен през китките - по-здрава част от тялото, която може да го задържи на място. Това обаче опонира на евангелията и на преобладаващите облици на разпъването на Исус. Без очевидци е малко евентуално в миналото да разберем сигурно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР