Огромен астероид с размерите на Голямата пирамида в Гиза ще

...
Огромен астероид с размерите на Голямата пирамида в Гиза ще
Коментари Харесай

Астероид с размерите на Голямата пирамида в Гиза ще премине покрай Земята

Огромен метеорит с размерите на Голямата пирамида в Гиза ще премине около Земята през днешния ден, предизвести НАСА. 

120-метровият метеорит с научно име 2024 JZ ще премине около планетата със зашеметяващата скорост от 56 000 благи в час (90 123) - 65 пъти по-бързо от патрон. 

Но към момента не е належащо да се отправяте към бункера " Страшния съд ", защото този метеорит ще премине безвредно около Земята на разстояние 2,6 милиона благи (4,2 милиона км). 

Макар това да ви се коства далечно, метеоритът към момента се класифицира от НАСА като " обект, непосредствен до Земята ".  

Д-р Едуард Блумер, старши астроном в Кралската обсерватория в Гринуич, съобщи пред MailOnline: " Днешното прекосяване въобще не е обезпокоително, това не е нещо, за което би трябвало да се тормозим ".

" NEO са комети и метеорити, които са били изтласкани от гравитационното привличане на близки планети в орбити, които им разрешават да навлязат в съседство със Земята. Съставени най-вече от лед и прахови частици, кометите в началото са се образували в студената външна планетарна система, до момента в който множеството скалисти метеорити са се образували в по-топлата вътрешна Слънчева система сред орбитите на Марс и Юпитер " , написа НАСА.

Като NEO се дефинира всеки обект, който се намира на разстояние по-малко от 1,3 астрономически единици (АЕ) (120,8 милиона мили) от Слънцето и затова на разстояние по-малко от 0,3 АЕ (27,8 милиона мили) от орбитата на Земята.

Астероидите се дефинират като " евентуално рискови ", в случай че се намират на разстояние до 0,05 астрономически единици (4,65 млн. мили) от Земята и са с диаметър, по-голям от 140 метра (459 фута). 

Въпреки че 2024 JZ ще бъде на изцяло безвредно разстояние - единствено 0,028 AU от Земята, от астрономическа позиция това се смята за релативно близко разстояние. 

Тази вечер ще има и още по-близко разминаване, защото дребен метеорит на име 2024 JT3 ще премине единствено на 12 000 благи (19 300 км) от Земята.

Въпреки това Хуан Луис Кано от Службата за планетарна отбрана на ЕКА успокои MailOnline, че Земята е в " безспорна " сигурност.

Г-н Кано споделя, че няма " никаква възможност да се удари в Земята ".

" Във всеки случай обект с дължина 5-10 м нормално би се разпаднал в атмосферата, като единствено би освободил няколко дребни астероида на земята " , казва  Кано. 

Наблюдението на NEO се прави от мрежа от професионални астрономи и астрономи доброволци, които откриват обекти, преминаващи през Слънчевата система. 

Благодарение на техните старания всеки месец се виждат десетки NEO и техните пътища се плануват с висока степен на акуратност. 

Всъщност прекосяването на огромни обекти като 2024 JZ в орбитата на Земята е толкоз всекидневно, че ЕКА дефинира този метеорит като " доста постоянно събитие ". 

По-голямата част на тези обекти изгарят в атмосферата на планетата и се виждат от нас като падащи звезди, а не се удрят в Земята. 

Всяка година Земята минава през няколко облака парчета, оставени от комети, които основават метеоритни дъждове като този месец Ета Аквариди.

Това, което отличава NEO от тези астероиди, е, че те са задоволително огромни, с цел да преминат през атмосферата без разрушение.

И въпреки че днешната близка среща не е притеснителна, доктор Блумер споделя, че съществува риск от конфликт в някакъв миг в бъдещето. 

" Ако 2024 JZ е на застрашителен курс на секване, това би било огромен проблем, тъй като това е огромен остарял пай канара, който се движи много бързо ", споделя Блумер.

По време на Тунгуското събитие през 1908 година метеорит с размери, по-малки от половината от тези на 2024 JZ, се взривява над сибирска гора, като изравнява със земята 830 квадратни благи дървета.

Д-р Блумър показва също, че Челябинският метеор, който повреди 7200 здания и рани 1491 души в Русия, е бил с диаметър единствено 20 метра. 

Най-тревожен е фактът, че Челябинският метеор не е бил открит преди този момент, когато се е сблъскал със Земята. 

Както изяснява Кано, макар че понастоящем не съществува забележителна опасност, " действителният проблем се състои в това, че към момента има доста NEO, които би трябвало да бъдат открити ".

За благополучие НАСА към този момент е вложила в способи за отбрана на планетата от приближаващи метеорити. 

През ноември 2021 година галактическата организация започва задачата DART, която изпрати сателит, който се вряза в Диморфос - метеорит на към 10,9 милиона км от Земята. 

Този тест сподели, че при задоволително ранен удар на дребен сателит в метеорит, дребният удар може да го изтласка в безвредна орбита по времето, когато той доближи Земята. 

" Ако можете да стигнете до него по-бързо и по-напред, тогава в действителност би трябвало да извършите по-малко влияние, с цел да постигнете по-голямо отклоняване с течение на времето " , казва Д-р Блумер.

" Докато в случай че имате нещо, което откривате късно, тогава би трябвало да положите повече старания, с цел да го отклоните в точния момент. Въпреки че тази задача може да е била единствено подготовка, тя потвърждава, че планетата може да бъде избавена с задоволително авансово предизвестие " , заключи Блумер.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР