Вековният чинар в Аспарухово“ зае първо място в конкурса Дърво

...
Вековният чинар в Аспарухово“ зае първо място в конкурса Дърво
Коментари Харесай

Вековният чинар във Варна зае първо място и ще се бори за Европейско дърво на годината

Вековният чинар в „ Аспарухово “ зае първо място в състезанието „ Дърво с корен “ 2022. Номинацията на Мария Стефанова и децата от клуб „ Ела какъвто си “ събра 1593 гласа. Това оповестяват от фондация „ Екообщност “, научи Moreto.net. Победителят ще показа България на интернационалния конкурс „ Европейско дърво на годината 2023 “ през февруари.

Хилядолетникът е най – възрастното дърво във Варна, което е вписано в регистъра на вековните дървета в България, поддържан от Изпълнителната организация по околната среда и водите. Той е с височина над 15 метра и обиколка на ствола повече от седем метра. Предполага се, че е посаден преди 1045 години. Екземплярът е разгласен за предпазен през 1969 година.

Дървесният дълголетник се намира на територията на някогашната текстилна фабрика „ Галатекс “ в квартал „ Аспарухово “. Предприятието е в непосредствена непосредственост до парк Аспарухов вал, където през днешния ден се намира историко - етнографски комплекс " Прабългарско населено място Фанагория ". Всеки, които желае може да види дървото. Достатъчно е да съобщи желанието си на портала и ще бъде позволен, увериха преди време от компанията, която стопанисва терена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР