Вежди Рашидов не е кандидатура на ГЕРБ. Тяхната кандидатура беше

...
Вежди Рашидов не е кандидатура на ГЕРБ. Тяхната кандидатура беше
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Вежди Рашидов не е кандидатура на ГЕРБ

" Вежди Рашидов не е кандидатура на ГЕРБ. Тяхната кандидатура беше Росен Желязков. Ние имахме наша кандидатура в границите на пет тура, общо 10 гласувания. Но, за жалост, Кристиан Вигенин не можа да получи поддръжка, а той в действителност е умел. След като 10 пъти не можахме да изберем ръководител, трябваше по някакъв различен аршин да се откри болшинство за избор на ръководител на Народното събрание, с цел да може той да проработи. В рамките на 3-дневните съвещания, в последна сметка се стигна до това, че тези, които са писали Конституцията, са дали един от критериите да е най-възрастният народен представител. И по тази причина се спряхме на Вежди Рашидов. Мнозинство може да има към политики и хрумвания, а не към това кой ще бъде ръководител на Народното събрание. " Това съобщи националният представител и заместник-председател на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски по Nova News.> За държанието на другите партии > " Не е политически правилно държанието на другите партии, които първо споделиха, че това е рационалното решение, по-късно да излизат и да подлагат на критика. Очаква ни рецесия - зимата идва. И ние в Народното събрание стоим и не можем да си изберем ръководител - това наподобява ужасно неуместно в очите на всички, които са ни пратили там ", изясни Свиленски тежката обстановка и решаващата роля на Българска социалистическа партия Народното събрание да проработи.
Депутатът разяснява още, че от " Продължаваме промяната " са били в течение на диалозите и са възприели метода ръководител на Народно събрание да бъде този, който е най-възрастен. " Беше забиване на нож в гърба, когато ние 3 дни се опитваме да намерим консенсус за избор на ръководител на Народно събрание, в пленарна зала пред всички и внезапно чуваме, че някакви там са се събрали подмолно и дефинират на мрачно. Не виждам по-публично място от пленарна зала, където ни виждат всички. И няма да позволим още веднъж да ни въвлекат в това, че сме партия на предишното и статуквото. Защото доста старания положихме през годините да покажем различен облик на Българска социалистическа партия и мисля, че българските жители го схванаха. И в този момент в границите на няколко часа двамата съпредседатели на Политическа партия да се пробват да лепнат такова леке на Българска социалистическа партия - няма да се получи. И те получиха нужния отговор от ръководителя на нашата партия ", добави социалистът и уточни, че по време на цялата предизборна акция от Политическа партия са спекулирали с програмата и предложенията на левицата.> За договарянията и поддръжката за кабинет  > " Няма причина да ревизираме решението да не се явим на среща с контактната група на Плевнелиев и Паси. Казали сме, че държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " няма по какъв начин да подкрепим. Учудва ме те в този момент кого съставляват, откакто се срещат с тези, които са ги назначили, с цел да видят какво желаят. Мисля, че те би трябвало да са им споделили, когато потеглят на договаряния, с какъв мандат отиват. Тези хора са написали едно безумство в поканата, която бяха отправили към нас. Написали са, че не съставляват никого, идват от ничие име и няма да се регистрират пред никой по-късно. Не виждам какъв ще е продуктът от този диалог ", безапелационен бе Свиленски за позицията на Българска социалистическа партия да не води договаряния с ГЕРБ и с контактната група на Паси и Плевнелиев.
Пред Българска национална телевизия зам.-председателят на ПГ на левицата бе безапелационен, че няма по какъв начин гласуването за ръководител на Народно събрание да се вижда като бъдеща коалиция. " Коалиция може да има по политики и хрумвания. Примерно, ще забележим другата седмица първата коалиция, която ще се образува, е обединението на войната по тематиката за изпращане на оръжия в Украйна - " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", ГЕРБ. Настроенията в българското общество са радикално противоположни - над 60% от хората не желаят да се изпраща оръжие в Украйна и не желаят България да се замесва в спора ", добави той.> За третия мандат и потребността от държавно управление > Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите изрази вяра повече народни представители да осъзнаят досега на третия мандат, че значимостта да бъде определено държавно управление е тъкмо толкоз огромна, колкото беше и да бъде определен ръководител на Народното събрание. " Защото в противоположен случай отиваме на избори към средата на зимата - без бюджет и без нужните закони по Плана за възобновяване ", уточни той. 
Свиленски сподели още, че в случай че мандат бъде връчен на Българска социалистическа партия, социалистите ще предложат държавно управление, и изрази вяра, че ще има 240 народни представители, които да го поддържат.
" Предстои другата седмица да образуваме комисиите и Народното събрание да стартира да работи, тъй като имаме импортирани 30 закона. Това, което българските жители чакат, ние сме го внесли като законопроекти. Решението за третия мандат е на президента. Важното е партиите да са виновни и да осъзнават, че потребността от държавно управление е неизбежна. Ако бъде връчен този мандат на нас, ще подходим както и до момента. Ясна стратегия, цели и диалог с политическите сили. Но, въпреки всичко, дано да забележим, тъй като отговорността е в ГЕРБ, а и чухме, че ключът бил в Христо Иванов. При нас във всички документи е написано черно на бяло това, което сме имали като ограничения, а Политическа партия по-късно го описаха по какъв начин е изпълнено с помощта на тях. Важното е, че българските жители получиха по-високи пенсии, а децата - безвъзмездни детски градини и ясли. Важното е, че младите фамилии получиха данъчните облекчения ", съобщи Свиленски по повод опциите за бъдещо ръководство.> За най-неотложните проблеми > Според него сега най-важните проблеми, като обществената отбрана, приходите и цените, като че ли остават на назад във времето за някои хора. " Ще продължим да настояваме за отплата на българските жители, таван на цените на газ, вода, електрическа енергия. Ще продължим да настояваме за безвъзмездни учебници за всички възпитаници, както и за безвъзмездни медикаменти за деца до 14-годишна възраст, тъй като българските жители не могат да си разрешават към този момент даже и лекуване. Също необлагаем най-малко и повишение на работната заплата. Служебният кабинет в този момент предлага минималната заплата да се замрази - до момента в който имаме 18% инфлация. Ние предлагаме 50% от междинната заплата да бъде минималната, което сега е 850 лв.. Бюджетът, когато го приемахме, беше гарантиран и признат с 230 гласа от народните представители. Какво се е случило през тези 2-3 месеца на служебното държавно управление, че не може да се извърши - този въпрос би трябвало да е към тях. Няма да приемем оттегляне от нито една обществена мярка ", добави той за целите на левицата.> За дебата за президентска република и хартиената бюлетина > " Разбира се, че спор за президентска република няма място в България и е антипродуктивен. Ние наливахме старателно с кофи олио в този огън, само че надви разсъдъкът. Защото България е парламентарна република и мястото на образуване на държавно управление е в българския парламент. Отказът от договаряния с ГЕРБ няма нищо общо с парламентарната република. Има и други партии, има Българска социалистическа партия. Ние можем да поемем ръководството ", твърди Георги Свиленски.
" Нашето мнение е, че хората би трябвало да имат право на избор да гласоподават с хартиена бюлетина и ние към този момент сме внесли подобен законопроект. Защото се откри, че на последните избори 600 хиляди български гласоподаватели не отидоха да гласоподават. А, по мнение на експерти, Българска социалистическа партия от това е изгубила 150 хиляди гласа ", сподели в умозаключение Георги Свиленски.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР