Веднага щом в петък, че възнамерява да направи ваксинацията срещу

...
Веднага щом в петък, че възнамерява да направи ваксинацията срещу
Коментари Харесай

Антиваксъри пренаписват историята, всъщност Хитлер е антиваксър - поне за покорените народи

Веднага щом в петък, че има намерение да направи имунизацията против ковид наложителна, се появиха неизбежни съпоставения с нацистите, написа " Телеграф ".

Любим факт на антивакс придвижванията е, че нацистите са първите, които вършат имунизацията наложителна в Австрия, след аншлуса с Германия от 1938 година, само че това е надълбоко подвеждащо. Въпросният немски закон за имунизацията бе този, който нацистите наследяват от Ваймарската република и вършат малко с цел да го ползват. През 1940 година те го реорганизират.

Всъщност Хитлер е антиваксър - най-малко когато става въпрос за тези хора, които нацистите покоряват. " В региона на публичното опазване на здравето няма потребност да разпространим върху покорените нации изгодите от личните ни познания ", споделя той на сътрудниците си нацистки водачи през 1942 година

" Това би довело единствено до голямо нарастване на локалното население... Задължителната имунизация ще бъде лимитирана единствено до германците ".

По-късно същата година Хитлер споделя на Мартин Борман, началника на неговия щаб: " Без имунизации и други превантивни ограничения за локалните поданици! Трябва даже да се опитаме да задушим всяко предпочитание за сходни неща, като ги убедим, че имунизацията и други сходни в действителност са най-опасни за тях. "

Нацистите водят тези хрумвания до техния ужасяващ свършек с Холокоста, позволявайки на заболявания като тиф и холера да минават неконтролирано през концентрационни лагери и гета, с цел да убият колкото се може повече евреи.

Но до момента в който Хитлер се опълчва на имунизацията за завладените нации, истината е, че той поддържа наложителната ваксина за неговата немска " господарска раса ".

Скептицизмът към имунизациите е толкоз остарял, колкото и самите ваксини. Първата ваксина в света е създадена против едра шарка през 1798 година Тя остава най-ефективната ваксина в историята, премахвайки болест, която в миналото е убивала 400 000 души годишно в Европа и е виновна за една трета от случаите на слепота.

Но имунизацията буди несъгласия през цялото време. Кралство Бавария е първото място, което я прави наложителна през 1807 година Две години по-късно политиката води до въоръжен протест в Тирол, воден от Андреас Хофер, религиозен католик, който има вяра, че е осквернение. Сцената на това въстание, при което умират над 17 000 души, се намира в модерна Австрия.

Въпреки това ранно опълчване, имунизацията против едра шарка се разгръща в цяла Европа. Англия я прави наложителна през 1853 година в закон, който ще остане в действие до 1971 година Германската империя последва образеца през 1874 година с предходник на закона, който Хитлер в последна сметка ще наследи.

Но това остава противоречиво. През 1907 година полицията би трябвало да разбие антивакс проява във Виена - където имунизациите не са наложителни - откакто се изражда в сборичкване сред протестиращи и студенти по медицина.

Репортаж от това време разказва протестиращите като комбинация от " поддръжници на натуропатичното лекуване, вегетарианци, антиваксъри и врагове на здравната просвета ".

Много преди нацистите да се появят на сцената, антивакс придвижване се забърква в антисемитски тайни теории.

През 1881 година Ойген Карл Дюринг, мъдрец и икономист, считан за един от създателите на немския антисемитизъм, твърди, че имунизацията е поверие, насърчавано от еврейските лекари, с цел да примамват здрави хора и да основават бизнес за себе си.

Хитлер се радва да поддържа сходни нелепости по пътя си към властта и по времето, когато става немски канцлер през 1933 година, когато необятно публикуваната социална съпротива против наложителната имунизация е в допълнение разпалена от драматичен случай.

При това, което оказва се като злополуката в Любек, през 1930 година, 77 бебета умират, откакто им е сложена ваксина против туберкулоза, която е инфектирана с жив и вирулентен вариант на бактериите.

Това е най-тежкият случай с ваксина на 20-ти век и кара доста германци да не желаят да ваксинират децата си.

На този декор нацистите наследяват закона за наложителната имунизация. Предпазливи да провокират опозиция, те не го постановат и през 1940 година го реформират, като дейно направиха имунизацията незадължителна.

Задължителната имунизация се връща в Германия и Австрия след Втората международна война. В Австрия законът, който изисква всички деца да бъдат имунизирани против едра шарка е възобновен през 1948 година

По това време Германия е разграничена от Желязната завеса и комунистическият изток възприема изключително непоколебим метод, налагайки ваксини против едра шарка, дифтерия, полиомиелит, тетанус и магарешка кашлица до 1970 година

Историята на наложителната имунизация по времето на комунизма е упреквана за едни от най-ниските равнища на имунизация против ковид в Европа - в Полша единствено 53 % от хората са изцяло имунизирани, до момента в който в Словакия това е единствено 43 %.

Но в Германия твърдолинейният метод не е стеснен единствено до комунистическия изток. Точно както в Обединеното кралство, имунизацията против едра шарка остава наложителна в демократична Западна Германия до седемдесетте години, до момента в който имунизацията против дифтерия е наложителна до 1954 година

Всъщност Хитлер и нацистите са виновни за единствения миг от 8 години без имунизация в един век на наложителна имунизация в Германия сред 1874 и 1975 година
 35 000 споделиха
35 000 споделиха " не " на Коронавирус рестриктивните мерки в Австрия

Страната вкарва локдаун и наложителна имунизация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР