Веднага ще ви кажа – новият филм на Тарантино е

...
Веднага ще ви кажа – новият филм на Тарантино е
Коментари Харесай

Имало едно време в Холивуд: от нищо нещо

Веднага ще ви кажа – новият филм на Тарантино е изсмукан от пръстите, „ от нищо нещо “, упражнение по жанр (и то дълго два часа и 40 минути!), без кой знае какъв брой истинска и стройна история или фокус. Но все пак е доста прекрасен, ще е едно от събитията на годината, оценката му в IMDb е 8.1 (но пада), към този момент е във безконечната ранглиста на уеб страницата, въпреки и след 200-ото място.  Заснет е и е режисиран съвършено (очаквано), а героите са майсторски обрисувани, живи и пълнокръвни . За музиката дори няма да говоря – на кулминационната точка звучи Vanilla Fudge!

В края на 60-те Рик Долтън (45-годишният ) е към този момент залязваща телевизионна уестърн звезда, артист с заложба, качества и жанр. Вече е превалил зенита си, само че по този начин и не е съумял да се трансферира на огромен екран (прототипът е Клинт Ийстууд) – висок, прекрасен, строен, с триъгълно загоряло лице и рязък, находчив взор, по едно и също време очарователно самоуверен и унило неуверен. Има скъпа къща в Холивуд, а най-хубавият му другар е неговият дубльор в каскадите Клиф Бут (Брад Пит). Той е рус красавец с идеални черти, светли очи и мускули като въжета, облякъл повърхностно избелели дънки и кафяви велурени обувки, непукист, алкохолик, сваляч и отшелник, който населява вехта и ръждясала каравана до автокино.

До Рик се нанасят Роман Полански и съвършената му брачна половинка Шарън Тейт (Марго Роби). Тя е с кукленско лице и дълги крайници, възторжено поведение и слънчев манталитет. И сюжетът започва да се заплита. Долтън снима (с проблясък на гениалност) следващата епизодична роля на изверг и получава предложение от лукавия и язвителен продуцент Марвин Шуорз (Ал Пачино) да взе участие в спагети-уестърн на Серджо Корбучи. В същото време Клиф си напомня конфликт с Брус Лий, мотае се и откакто качва в колата си сластна сексапилна стопаджийка (след неговия отвод за орален секс, тя капризно и нацупено изстрелва: „ Аз не съм прекомерно дребна, ти си прекомерно остарял “), се оказва в имението на Чарлз Менсън. Полански изчезва към Лондон, а Шарън обикаля, неземно прелъстителна и бременна в деветия месец, магазини и прожекции на личния си филм. И по този начин, до момента в който една вечер главорезите на " пророка " Менсън не се озовават на частната алея пред къщата на Рик...

Както и в „ Гадни копилета “, филмовата действителност пренаписва трагичните обстоятелства  – защото може, тъй като е даже по-могъща и по-достоверна от живота, има силите и уменията да направи сивата скучна реалност по-красива, добра и оптимистична, да накаже злото и да възнагради наивното и безпомощно положително. Цветният, фрапантен, магически, типичен Холивуд, макар диктата на студията и тираничните им шефове, сътвори красиви, величествени и безсмъртни филми и безконечни недостижими мечти, актьорите бяха ярки и заслепяваха звездите от небосвода, а не хора, които можеш да срещнеш по улиците и да си направиш селфи с тях... С края на 60-те това велико време си отиде!

70-те и 90-те родиха също огромни филми, само че магията, мистерията и сънищата нескрито ги нямаше. И аз боготворя Пачино, Де Ниро и Джак Никълсън, само че в самотата на тъмния си хол избирам да си пусна нещо с Джеймз Кагни, Хъмфри Богарт, Джон Уейн, Джеймс Дийн и младия Брандо и да се пренеса във вселената на фантазиите , бълнуването в транс и недостъпните космически звезди. Имало едно време в Холивуд...

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР