Вечното съревнование „Коя област в България е по-по-най-” е без

...
Вечното съревнование „Коя област в България е по-по-най-” е без
Коментари Харесай

Богати или бедни? Как живеят хората в Пловдивско

Вечното състезание „ Коя област в България е по-по-най-” е без нови любимци. Очаквано, максимален БВП създават работещите в столицата, като Брутният вътрешен продукт там е в пъти над междинното за страната. Цифрите са 51 282 милиона лв. за София, което е близо 43% от стопанската система на страната. Извън столицата в Южна България се открояват областите Пловдив (9,7 милиарда лева.), Бургас (5,5 милиарда лева.) и Стара Загора (5,1 милиарда лева.), а на север - Варна (7,7 милиарда лева.), следвана от Русе (2,8 милиарда лева.) и Велико Търново (2,6 милиарда лева.). По-малкият мащаб на икономическите центрове в Северна България - като се изключи Варна, както и по-слабата съгласуваност сред тях, предопределят значително и разликата сред Севера и Юга в България, разясняват в разбора си „ Регионални профили 2021” от Института за пазарна стопанска система /ИПИ/.

Брутният вътрешен артикул на човек от популацията в област Пловдив продължава да нараства с ритъм, сходен на междинния за страната, като през 2019 година е петият най-голям в страната. Според ИПИ всеки в региона създава артикули и услуги за 12 481 лв. на година. Пред нас са столицата /над 33 000 лв. на човек/, София-област, Варна и Стара Загора, а междинното за страната е 14 821 лв..

При безработицата в Пловдивска област като цяло ситуацията се дефинира като „ благоприятно”. В пандемичното време имаше понижаване на заетостта, само че бързо се случи наваксване. Коефициентът на претовареност тук е 68,7% (при 68,5% за страната), а този на безработицата - 3,0% (при 5,2% в страната). Коефициентът на демографско заменяне като съответствие на популацията на 15-19 години към това на 60-64 години е малко по-благоприятен от междинния - 68,2% по отношение на 67,1% в страната. Това е оня значим индикатор, който дефинира какъв брой души ще се влеят в пазара на труда, откакто възрастните чиновници излязат в пенсия.

И до момента в който по-горните числа аморфно означават мощта на локалната стопанска система, то надалеч по-ясни са данните за приходите. Брутните годишни заплати на наетите по трудово и служебно правно отношение в Пловдивска област нарастват устойчиво до 13,0 хиляди лева годишно (при 15,2 хиляди лева в страната). По-бърз напредък се следи при приходите на семействата и през 2019 година те за първи път от съвсем десетилетие още веднъж са над междинните - 6,2 хиляди лева./лице от семейството на година при 6,0 хиляди лева в страната.

Населението от Пловдив изтича към дребните общини

В рамките на последното десетилетие популацията на 26 области в страната понижава. Единствено в София (столица) и в Кърджали се следи противоположната наклонност. През последните години представянето на Кърджали е доста мощно, като съвсем всички обитаеми места в региона означават приток на население. До настъпването на пандемията точно механичният приръст отличава мощните стопански центрове, които съумяват да притеглят млади и дейни хора. През 2020 година обаче настава смяна, подбудена от пандемията и наложените ограничаващи ограничения. От една страна, доста българи се завръщат от чужбина, а от друга, се следи миграция на популацията от огромните градове към по-малките обитаеми места.

През 2020 година всички огромни градове отпред със София, Пловдив и Варна регистрират негативен машинален приръст, т.е. в тях има отлив на население. В същото време общо 205 общини означават позитивен машинален приръст, което е невиждано в новата история на страната. В годината на пандемията регионалните центрове губят население, до момента в който периферните общини записват приток на поданици. Въпреки тази промяна дългите демографски трендове по-скоро остават непроменени, като мощните стопански центрове са в най-хубава позиция да притеглят млади и дейни хора.

Развита стопанска система - високи налози

Както при множеството относително развити стопански области, равнището на локалното данъчно облагане в област Пловдив е релативно високо и през 2021 година Значителна е разликата при ставката върху таксиметровия транспорт. Усредненото й равнище в общините от региона е 521 лева годишно при 453 лева в страната. По-високи са и локалните налози върху недвижимите нежилищни парцели на юридически лица - 2,21‰ в региона по отношение на 2,04‰ в страната. Припомняме, че налог придобиване, да вземем за пример в град Пловдив, е 3%, колкото и в София, Бургас, Варна. В Стара Загора е 2.5%.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР