Вечеряйте когато ви скимне! Няма никаква нужда да спирате с

...
Вечеряйте когато ви скимне! Няма никаква нужда да спирате с
Коментари Харесай

Рухна митът, че ранната вечеря е здравословна

Вечеряйте когато ви скимне! Няма никаква потребност да спирате с яденето най-малко 2 часа преди лягане, както се проповядва от дълго време от експертите по здравословен живот. Според тях пълненето на стомаха с храна късно вечерта и малко преди сън вреди на здравето и покачва риска от рак.

Е, да, само че учени от университета в японския град Окаяма развенчават този принцип на диетолозите. Според тях даже да минат 2 часа сред последното хранене за деня и спането, това няма да повлияе на кръвната захар, заяви в. „ Индипендънт “, представен от 24 часа.

В Япония 2-та часа за храносмилане преди лягане са въздигнати надали не в божа заповед. От по-малодушните се чака да я съблюдават най-малко 3 пъти в седмицата.

Но японското проучване, оповестено в „ Бритиш медикъл джърнъл “, демонстрира, че е все тая. Учените са анализирали данни за 1573 души на междинна възраст и по-стари, събирани сред 2012 и 2014 година в Окаяма. Никой от тях не е имал признаци на диабет, множеството са на над 65-годишни, като две трети са дами.

Оценявани са питателните им привички и особености като телесно тегло, какъв брой бързо ядат, дали се движат задоволително и дали пушат. Заедно с това е следено равнището на кръвната им захар за 2- и 3-месечни интервали.

Твърде малко от изследваните са си лягали по-малко от 2 часа след вечерята. Нивото на кръвната захар на участниците се е повишило с малко в указаното време – от 5,12 през 2012 година до 5,58 през 2013 и 2014 година От това учените заключават, че съвсем няма разлика дали си лягаш 2 часа след ястие, или не.

Доста по-голямо въздействие оказват други фактори – кръвното налягане, физическата интензивност и несъразмерното пиянство на алкохол.

Учените акцентират, че изследването им е единствено констативно. Но те имат вяра, че то оказва помощ да бъде изместен акцентът – вместо хората да се вторачват в 2-та часа, да се хранят и да живеят по-здравословно, да се наспиват, да не пият алкохол и да не затлъстяват. Защото всичко това има доста по-силно въздействие върху обмяната на веществата.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР