Вече втора година на днешната дата се отбелязва Ден на

...
Вече втора година на днешната дата се отбелязва Ден на
Коментари Харесай

Стефан Дечев: Историческата памет трябва да отрича всякакви форми на тоталитаризъм

Вече втора година на днешната дата се отбелязва Ден наизуст и благодарност към лицата, съпротивлявали се на нацизма в България.
Шествието поклонение през днешния ден ще тръгне в 14.30 часа от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ и ще обиколи къщите, в които са живели Кръстьо Пастухов, Никола Мушанов, Атанас Буров, Никола Петков, Григор Василев и Г. М. Димитров и ще приключи в градинката на църквата „ Свети Седмочисленици “.

Проявата отдава респект на изтъкнати политици и държавници от близкото ни минало, противопоставили се на включването на България в Тристранния пакт .

„ Бавно и последователно нещо, което е било дълги десетилетия подценявано – както преди 10 ноември 1989 година, по този начин и след 10 ноември, стартира да заема някакво място в българската историческа памет “, сподели пред БНР историкът Стефан Дечев, който е измежду уредниците на самодейността. Според него следва да има европейска историческа памет, обвързвана с отричане на формите на тоталитаризъм, без значение от кое място идват те .

Дечев акцентира значимостта на тази памет в конюнктура, в която „ светът е изтръпнал в навечерието на нов боен спор “, както във времена, когато обсъждаме „ формите на неофашизъм и неонацизъм, които се появяват тук и там “.

Сред историците няма консенсус по този въпрос, означи Стефан Дечев.

Целият български политически набор е срещу нацизма, срещу фашизма, срещу войната, срещу включването на България във войната на страната на Тристранния пакт и съюза с Третия райх. Въпреки всичко има хора, които нареждат, в това число и днешната българска позиция е някак си с формалната политика и държавното управление на Богдан Филов, което е неточно и най-много злепоставя днешна, модерна европейска България в Европа. “

В предаването „ Преди всички “ Стефан Дечев разяснява и настоящия процес на тематиката за доближаването със Северна Македония.

„ Голямата вяра е, че значими интернационалните фактори за „ за “ тази политика, която водят министър председателите Ковачевски и Петков. Въпросът е дали те ще бъдат задоволителни, с цел да може тази политика да бъде прокарана и крайният резултат да бъде показан от държавното управление на Ковачевски в Скопие като победа за Македония, а от държавното управление на Петков в София като победа за България . “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР