Вече все по-често говорим за агресия, за агресията между децата,

...
Вече все по-често говорим за агресия, за агресията между децата,
Коментари Харесай

Не забравяйте: Децата са огледалото на семейството



Вече все по-често приказваме за експанзия, за експанзията сред децата, която виждаме и за която четем всеки ден. Но не приказваме, че тъкмо децата са огледалото на фамилията. Затова Novini.bg попита Краси Попова, клиничен и когнитивен психотерапевт и Мая Михайлова, клиничен и съвещателен психолог по кое време едно дете става нападателно, по какъв начин му въздействат непрекъснатите псувни и хули, накоито някой път е подложено и може ли болните упоритости на родителите да го трансфорат в нападателен и ядосан човек.

„ Когато сред родителите има спорове, децата са неглежирани и попиват стила на държание на родителите. Най – постоянно децата отреагират това в учебно заведение и върху по-слабите.
Агресията е обвързвана с липса на управление на импулсите, които се образуват в доста ранна детска възраст. Това е и гневът. Гневът в позитивната си част може да бъде движеща мощ. В отрицателен аспект води до опустошение и саморазрушение “, разяснява Краси Попова.

Агресията и гневът в децата се отключва и от прекомерно окуражени родители, защото то е подложено на непрекъснат душевен напън, сподели още Краси Попова и добави: „ Това въздейства за отключване на нападателна симптоматика “. „ Родителят има две елементи на едно его състояние– обгрижващ и сериозен. Нормативният родител дава упътвания, препоръки, а сериозният родител генерира яд “, изясни и Мая Михайлова.

Те обясниха и по какъв начин можем да разпознаем едно душевен унизено дете. Като малко такива деца прибягват, до скубане и дърпане на други деца, а като по – огромни – към пушене на марихуана и даже обири.

Не може обаче да се каже, че другите полове, подложени на душевен тормоз, имат разнообразни прояви. Въпреки това при момчетата се демонстрира повече експанзията, а девойките са повече потиснати и постоянно изпадат в депресивни положения.

Цялото изявление с Краси Попова и Мая Михайлова може да видите по-късно ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР