Вече сме засадили фасула в градината и сега трябва да

...
Вече сме засадили фасула в градината и сега трябва да
Коментари Харесай

Как да се грижим за фасула в нашата градина – съвети

Вече сме засадили фасула в градината и в този момент би трябвало да забележим по какъв начин да се грижим за него. За добра годишна продукция са нужни подобаващи грижи. Има съществени неща при развъждането на боб , които би трябвало да съблюдаваме, с цел да може той да пораства добре и най-после да ни се отблагодари уместно. Най-важните неща, които би трябвало да вършим след засаждането на фасула са – окопаване , напояване , поддържане , растителна отбрана и прибиране на реколтата . Повече за това по какъв начин да засадим фасула вижте тук.

Как да окопаваме фасула

Окопаване на зелен боб

Първото окопаване на фасула вършим след проявлението на растенията над почвата. Правим леко разрохкване на почвата към самите растения. Внимаваме да не нараним корените, които са плитко ситуирани. Само да уточним, че в случай че до поникването на бобовите кълнове е вяляло доста дъжд, има заплаха почвата да хване коричка. Затова е хубаво леко да разрохкаме коричката след дъжда, с цел да подпомогнем по-успешното покълване.

Следващото окопаване на зеления боб се прави 15-20 дни след първото. Пак се прави плитко окопаване благодарение на мотика или ръчен култиватор (малка мотичка). Преди разцвет е добре отново да окопаем леко почвата към корените. С окопаването също по този начин се борим и против плевелите.

Съвет – правете плитки окопавания, най-вече до 7-8 см. Защото фасулът няма дълбоки корени.

Напояване – по какъв начин да поливаме фасула

Поливане на фасула

Фасулът не обича сухите почви. За да се развива както би трябвало, фасулът би трябвало да пораства в почва с пределна влагоемност над 70%. За тази цел можем да измерим с влагомер за почва, само че не е нужно да се задълбочаваме чак толкоз. По принцип първото поливане на фасула е преди разцвет. Но в случай че не е валяло дъжд през това време, би трябвало да полеем един-два пъти, според от климатичните условия. След като фасулът цъфне и стартира да плододава, поливането с вода към този момент става наложително. Поливаме според от климатичните условия, само че въпреки всичко ориентировъчно през 6-8 дни. Поливането по време на разцвет се прави щедро по авансово завършените бразди. Обикновено през целия вегетационен интервал, поливките на фасула са към 3 пъти. Добре напоените бобови растения цъфтят чак до есента.

Съвет: Когато фасулът доближи към 20 см височина, би трябвало да оформим браздите и да забием прътите, по които ще се увиват бобовите растения. Забиваме по 1 кол сред всеки две растения и при потребност подкрепяме захващането на бобовите растения. Можем да засеем и сортове боб, които не се нуждаят от пръти.

Подхранване – по какъв начин да се грижим за фасула по най-хубавия метод

Компоста е съвършен за зелено наторяване

Фасулът като цяло не е доста придирчив към почвата. Но въпреки всичко за по-добра годишна продукция, бобовите растения имат потребност от азот, фосфор, калии, калции, манган и други За тази цел наоколо до всяко растение слагаме по малко азотен тор, който заравяме в почвата при оформянето на лехите. Също по този начин можем да използваме композиция от следните торове (за 100 кв):

  • 2,5 кг/дка амониев нитрат
  • 3 кг гранулиран суперфосфат
  • 2 кг калиев сулфат

Слагаме торовете когато растенията са във фаза втори лист.

Ако не желаем да подхранваме с химически торове, можем да използваме компост. Слагаме по малко компост до всяко растение, а можем да сложим компост във вода и да разбъркаме добре. Прецеждаме и с тази течност подхранваме растенията.

Съвет: Най-хубаво ще подхраним, като през есента или ранна пролет внесем добре угнил оборски тор. Нормата е към 3 тона на декар, като преди засаждането на фасула го заораваме в почвата. По този метод няма да ни се постанова да подхранваме с спомагателни торове.

Растителна отбрана – по какъв начин да предпазим фасула от заболявания

Антракноза при фасула е много
неприятна болест

Най-проблемните заболявания за фасула са бактериен пригор и антракноза. Бактериалният пригор можем да лекуваме сполучливо с препарати съдържащи мед. Можем да третираме с еднопроцентов бордолезов разтвор или с първенец, в доза от 0,15 %. Против атракноза (петна по листата и стъблата), можем да използваме – бордо микс 20 ВП (бордолезова смес), в доза от 0,4 % или дитан М 45, в доза от 0,2 %.

Как да опазим фасула от заболявания и неприятели с биологични препарати

Една от ограниченията, с които можем да избегнем в някаква степен другите болести по фасула е да го засеем с моркови, цветно зеле и чубрица.

Против бактериален пригор, можем да използваме следната рецепта – варим 30 грама цветове със стъблата от изсушена вратига в 10 литра вода. Получената запарка разреждаме с две елементи вода и пръскаме листата на фасула.

Против белокрилка , акари и листни въшки можем да създадем извлек от коприва – заливаме 1 кг свежа коприва с 8 л вода, престоява от 12 до 24 часа. Пръскаме без да разреждаме.

Прибиране на реколтата

Градинският зелен боб плододава дълготрайно време, като беритбата е непрекъсната. Когато оставим зеления боб за годишна продукция от зрял боб, би трябвало да го приберем когато 60-70% от бобчетата са в цялостна зряла възраст, а останалите са във восъчна зрялост. Можем да късаме ръчно шушулките едно по едно в кошница. А можем да отрежем задачите растения до корена и да ги натрупаме на купчинка, където благодарение на дебела дървена сопа и найлон да “очукаме ” бобовите семена. С помощта на решето и вятър, почистваме бобчетата от сухите шушулки и дребни боклучета. След това оставяме бобовите семена да се доизсушат, с цел да не мухлясат. За да предпазим зрелия боб от гъгрици и други неприятели, можем да закупим “Делиция – газтоксин ” от агро аптека.

Съвет: За да не ползвате химия при съхранението на семената от зрял боб, можете да напълните стъклени или пастмасови туби с бобовите семена и да ги оставите във фризер за към 48 часа. След това ги махате от фризера и съхранявате тубите със затворени капачки на хладно място.

Съвети за по-голям рандеман на боб

  • Спираме с поливането на вода, когато зърната стартират да пълнят бобовите шушулки
  • По-добри добиви се получават по поречията на реките и в планинските котловини до към 900 метра надморска височина
  • По-честото и навременно събиране на фасула, ще ни даде по-голям и по-качествен рандеман
  • Внесете задоволително добре угнил оборски тор в почвата, преди засяването на боб
  • Комбинирайте развъждането на боб с тикви и царевица – доста добре си оказват помощ едно на друго


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР