Вече сме в периода от годината, когато идва неравната борба

...
Вече сме в периода от годината, когато идва неравната борба
Коментари Харесай

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Вече сме в интервала от годината, когато идва неравната битка с паразити по нашите домашни любимци. Бълхите и кърлежите са същинска злина за животните и като се изключи че предизвикват противен сърбеж,  могат да станат причина и за разнообразни типове инфекции, които даже да застрашат живота на кучето ни. В допълнение на това бълхите и кърлежите могат да преминат от животните към хората и обстановката да стане още по-неприятна. Как обаче можем най-лесно и бързо да разберем, че нашето куче е ухапано от кърлеж? Това е нещо, което изисква незабавна реакция и интервенция от ветеринар.

Започнете с козината. Много хора се чудят по какъв начин да стартират да ревизират кучето си за кърлежи? Някои кучета са по-лесни за инспекция от други. По-дългите косми нормално дават на кърлежите по-добра опция да се скрият надълбоко в козината, където могат да останат дълго време неоткрити, до момента в който по-късите косми оставят повърхността на кожата по-видима и лесна за разресване.

Обърнете съществено внимание. Кърлежите са малко по-лесни за разкриване на тялото на кучето, в сравнение с по-малките паразити като бълхите. Те нормално са задоволително тъмни и огромни, с цел да се виждат елементарно (освен в случай че козината на вашето куче не е доста дълга). Кърлежите не се движат доста, откакто намерят място по тялото и забият главата си в кожата, с цел да се хранят. Колкото по-дълго се хранят, толкоз по-големи стават телата им, до момента в който се пълнят с кръв.

Проверявайте цялото тяло. Започнете от главата, прекарайте ръце по тялото на кучето, проверявайки под нашийника и използвайте пръстите си като зъбите на гребен. Търсете нещо с размерите на дребен грах. Проверете добре цялото тяло, като гледате под опашката и към ануса. Кърлежите се притеглят към тъмните, скрити зони по тялото, тъй че не забравяйте да ревизирате сред пръстите на лапите, както и при слабините. Също по този начин е хубаво да погледнете кожата за зони, които наподобяват зачервени или раздразнени и да наблюдавате кучето си за признаци на прекалено драскане или лизане в избрани области. Това може да е знак, че кърлежът се е прикрепил към кожата на това място.

Ако намерите кърлеж, никога не опитвайте да го отстраните сами, а неотложно потърсете помощ от експерт.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР