Вече сме на финалната права преди вторите за тази година

...
Вече сме на финалната права преди вторите за тази година
Коментари Харесай

Финален тръс към парламента след никаква кампания

Вече сме на финалната права преди вторите за тази година парламентарни избори. Предизборна акция на процедура нямаше. Тя беше вяла, скучна, безлична, незабележима, без ярки послания, разгорещени диспути или гневни конфликти. Всичко мина по-скоро под формата на паралелни монолози на политическите сили, ориентирани към личните им електорати.

Причините за това държание на партиите и обединенията, които се състезават за влизане в 46-ия парламент, са няколко, освен умората и поизтънелите бюджети.

Вотът на 11 юли беше неочакван за тях, още повече че е съвсем незабавно след гласуването на 4 април. Политическите обединения хвърлиха огромни старания в предходната предизборна акция. Тогава така наречен партии на митинга изговориха концепциите и посланията си. Не стопираха да пропагандират тезите си и в просъществувалото по-малко от месец и провело едвам девет съвещания 45-то Народно заседание. И в този момент в действителност няма какво ново да кажат.

Това се отнася и за Българска социалистическа партия, и за Движение за права и свободи.

При ГЕРБ ситуацията е по-различно. Лидерът Бойко Борисов и тогава, и в този момент

пое акцията на ръчно ръководство.

Преди 4 април обикаляше автомагистралите и други градежи с прословутата джипка като главно се хвалеше. Сега върви по партийни събрания из страната с партийна кола, обкръжен от пиарите си, младежи и правилни деятели, прегръща наред баби, лели и деца, снима се с тях и громи служебното държавно управление. Борисов съвсем не помни политическите си съперници от Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън! “, понякога се сеща за Слави Трифонов и „ ИТН “. Вниманието му съвсем напълно е фокусирано върху президента Румен Радев и назначения от него кабинет. Особено го нервира вътрешният министър Бойко Рашков, който се захвана да чисти Министерство на вътрешните работи и подгони купувачите на гласове. А Министерство на вътрешните работи, както знаем, е остаряла уязвимост на Борисов.

Силен дразнител за някогашния министър председател е и „ харвардският “ стопански екип, заровил се дълбоко във финансовите далавери и безконтролното разхищаване на публични средства от предходното ръководство. Което издава освен част от множеството негови комплекси, само че и огромната болежка, че му стопират паричните потоци, които смяташе за свои, и силовите бухалки, посредством които държеше хората в боязън.

Друга вятърна мелница, против която Борисов размахва ръце, е машинното гласоподаване – като че ли то е въведено от служебния кабинет преднамерено, с цел да бъде открадната успеха на ГЕРБ. А истината е, че машините „ изяждат “ купения избор и невалидните бюлетини, което се видя на двата тура за кмет на Благоевград.

Що се отнася до останалите политически субекти, те въобще не си дават труд да вършат каквото и да било. Или по-точно

возят се на гърба на служебното държавно управление.

В момента то е събрало фокуса на публичното внимание с разкритията и дейностите си, които в действителност обществото чака. Това значително съответствува и с посланията на „ партиите на митинга “, тъй че те на процедура няма какво да вършат. Ето за какво политическите фигури изнесоха акциите си в обществените мрежи в кръга, с който по принцип поддържат връзка и който е другарски надъхан към тях.

С други думи, политическите сили насочиха напъните си да активизират твърдите си електорати, а не да търсят нови попълнения или външна страна.

Отливът на гласоподаватели при ГЕРБ е налице. И той не е от през вчерашния ден, а от месеци. Затова партията на Бойко Борисов се затваря в ядрото си. Безумно е главните предизборни послания на ГЕРБ да бъдат с облика и гласа на Борисов, което отблъсква гласоподавателите. Но те са ориентирани към твърдите симпатизанти, където хващат дикиш. „ Кампанията им е ориентирана във вътрешността, залогът е да се спре ерозията до границите на това електорално ядро. Каквото и да се случи на тези избори, ГЕРБ няма да ръководи “, изяснява политологът Страхил Делийски.

Българска социалистическа партия разчита най-вече на партийната си телевизия,

която е доста дейна в тази акция, само че се гледа от твърди последователи на левицата. Срещите онлайн по места също са с определена аудитория, при все това групировката на Корнелия Нинова има потребност от външна страна, с цел да усъвършенства резултата си. Е, единствено с Бузлуджа и клишета това няма по какъв начин да стане.

" ИТН "  продължава да поддържа

тактиката и тактиката от предходната акция.

Слави Трифонов комуникира единствено посредством Facebook (срещата със студенти в Пловдив беше някакво изключение), а когато се наложи някъде обществено да бъдат изговорени към този момент познатите им тези, това прави сценаристът Тошко Йорданов. Останалото е безмълвие и тайнственост. Според някои това държание е нож с две остриета и може да има изненади. Според други – то към момента е печелившо.

Движение за права и свободи още веднъж се придържа към познатата акция с

пътуващото управление от град на град

и от село на село в районите, в които е мощно. Интересен беше епизодът с изненадващата аудиенция при турския президент Реджеп Ердоган, защото гласовете на изселниците са значими. А на тези избори може би ще са още по-важни, след засилените акции на Министерство на вътрешните работи против търговията с гласове. Прокуратурата, въпреки и насилствено, също се включи в тази битка за осъществяване на почтени избори.

" Демократична България "  прави някакви опити да излезе

отвън твърдия електорат на градската десница.

Обединението само се възползва от всички вероятни модерни способи за връзка – малките екрани, радиа, преса, онлайн и други послания. Насочеността им е извънредно към младежите. И към този момент съгласно социолозите този целеви метод дава резултат, процентите за " Демократична България "  са се покачили.

При " Изправи се! Мутри вън! "  няма нищо ново. Основното острие на акцията е Мая Манолова, която е на всички места, където гръмне скандал или се открие проблем. На нейния декор останалите се губят, единствено Татяна Дончева съумява понякога да притегли вниманието с остро изказване или свирене на цигулка.

Интересни са патриотите, изключително Вътрешна македонска революционна организация, които поставят неимоверни

старания да се разграничат от предходното ръководство,

в което бяха взаимно с ГЕРБ. Много желаят да влязат в някакъв нов облик, отричайки се от досегашния си съдружен сътрудник. Това обаче надали ще им помогне да прескочат парламентарния предел. Вярно е, че народът ни е забраван, само че въпреки всичко би трябвало да измине някакъв интервал от време.

Като резюме може да се каже, че главната част от акцията я вършат служебните министри.

„ Служебното държавно управление с дейностите си приготви, разпредели нещата по този начин, че едни политически сили да се асоциират с неговите дейности и по този метод посланията им да вървят по-добре, а други политически сили да се пробват да ги оборват – къде добре, къде гневно, къде нервно, къде мъчно “, споделя информационният специалист доцент Александър Христов. То сякаш е сложило рамката, в която политическите сили организират акциите си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР