Вече седем месеца страната няма редовен бюджет. Преди конституирането на

...
Вече седем месеца страната няма редовен бюджет. Преди конституирането на
Коментари Харесай

Ще бъде ли приет бюджетът на Асен Василев?

Вече седем месеца страната няма постоянен бюджет. Преди конституирането на 49-ото Народно заседание тематиката бе измежду водещите в политическото говорене. Дни, откакто Народното събрание стартира работа, а президентът започва срещите с политическите сили, изглеждаше, че главният приоритет на депутатите ще бъде разглеждането на проектобюджета за 2023 година. Чуваха се разнообразни отзиви за това за какъв интервал от време може да бъде признат един бюджет, само че все пак това - подобен към момента няма.

Преди две седмици министърът на финансите разгласи, че от министерството ще внесат пректобюджета. Основните параметри – 3%-ов недостиг, никаква смяна в данъчната политика на страната, каквито оферираше Росица Велкова, разноските за обществени заплащания се резервират – в това число растежът на пенсиите по така наречен " Швейцарско предписание “, обезпечено бе и нарастване на заплатите на чиновниците в администрацията, които не са получавали такова през миналата година.

По-късно финансовият министър разгласи, че страната ще желае 100%-ов дял от държавните предприятия. А против Българския енергиен холдинг започнаха инспекции откакто от сдружението при започване на годината предвижат облага от 1,6 милиарда лв. в годишния си доклад, а по-късно облагата възлиза на едвам към 600 млн. лв..

Преди по-малко от седмица бяха оповестени и формалната финансова рамка. Стана ясно, че кабинетът чака растеж от към 1,8% на Брутният вътрешен продукт за годината. Данъчните ставки се резервират, само се подвига тази на газа на 20%. Минималните заплати на медицинските сестри стават 1500 лв., а на лекарите - 2000 лв.. Пенсиите ще се усилят с 12%. Не се планува изменение в дълга на страната.

Последваха и първите политически реакции. От " Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ бяха безапелационни, че няма да поддържат бюджета в този му тип. От Българска социалистическа партия даже обявиха, че приготвят собствен, с близо 4%-ов недостиг, като техните съществени съображения са свързани с това, че не се подсигуряват обществените придобивки в показания от Василев проектобюджет.

Бившите съдружни сътрудници на ПП-ДБ " ИТН “ нарекоха, от своя страна, показаното от министъра на финансите " бюджет на хартия с измислени числа “. " Възраждане “ също считат, че няма по какъв начин да бъдат осъществени заложените параметри.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също обърна внимание на значимостта на бюджета. През миналата седмица той даже съобщи, че не толкоз съдружното съглашение е значимо за управлението на страната, колкото приемането на настояща финансова рамка. Борисов сподели, че чакат ПП-ДБ да им показват своите план-сметки, а по-късно от ГЕРБ-СДС ще предложат корекции за възстановяване.

След срещата на Националния съвет за тристранно съдействие през днешния ден стана ясно, че цялостно единогласие сред синдикати и кабинета за финансовата рамка на страната няма. Въпреки това обаче Асен Василев разгласи, че бюджетът е бил подсилен. Синдикатите въпреки всичко упорстват за това да има нарастване в средствата за обществената сфера и се оповестиха срещу концепцията за заледяване на минималната работна заплата. Дори след срещата, те не престават да считат, че има от къде да се намерят пари за това.

Въпреки всичко това обаче, в сряда Министерският съвет ще прегледа на своето постоянно съвещание заложената финансова рамка. Критиките не престават, а най-тежки са те във връзка с нереалистичните съгласно доста специалисти и анализатори предстоящи доходи за 2023 година. В момента Финансовото министерство чака към 70 милиарда лв. да влязат в хазната. Разходите, въпреки това, са към 74 милиарда лв.. Именно и тук се намира разковничето за 3%-ия недостиг и за устрема на ръководещите да изпълнят критериите за присъединение към еврозоната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР