Вече са в сила промени в Кодекса на труда, които

...
Вече са в сила промени в Кодекса на труда, които
Коментари Харесай

Повече хора ще взимат 6 заплати при пенсиониране след промяна в КТ

Вече са в действие промени в Кодекса на труда, които ще разширят кръга на хората, на които се изплащат шест заплати при пенсионирането, заяви БНР. Досега изискването беше човек да е работил най-малко 10 години при еднакъв шеф, освен това без спиране. Сега нормата е смекчена - 10-годишният период се резервира, само че отпада условието за непрестанен стаж.  Така, в случай че през последните две десетилетия служащият е " навъртял "  10 години на една месторабота, към този момент ще има право на 6 заплати при пенсиониране, даже да е напускал и да се е прибирал през този интервал.

 

Промяната в КТ е в интерес на работещите, разяснява пред националното радио Дина Христова, специалист от Главната ревизия по труда. Например, в случай че човек е бил скъсен, а след това още веднъж назначен в предприятието и е натрупал 10 години стаж сумарно, при пенсионирането ще получи еднократно шест месечни заплати. Същото важи и за работа в свързани компании - характерен образец са холдингите, изясни Христова. Ако служащият се е местил от едно сдружение в друго, което от същата група, стажът се сумира и в случай че е над 10 години, при пенсионирането на служащия му се поставят шестте заплати.

 

Експертката от ГИТ напомни, че разпоредбите за 6-те заплати се ползват, независимо на какво съображение се приключват договорът при пенсионирането дори когато служащият е уволнен дисциплинарно. Важното е да е добито правото на пенсия, уточни тя.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР