Вече повече от месец обществото ни е разделено по темата

...
Вече повече от месец обществото ни е разделено по темата
Коментари Харесай

Българите против Истанбулската конвенция, искат промени в закона

Вече повече от месец обществото ни е разграничено по тематиката за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като Истанбулска спогодба.

Според съперниците на документа с него се цели унищожаването на българския народ, като основава рискови правила за децата и бъдещето на страната. Конвенцията формулира понятия за пол, построени на визията за джендър и обществени функции, които отхвърлят обичайното усещания за връзките сред мъжа и дамата, считат част от хората.

Застъпниците на конвенцията пък изцяло отхвърлят в нея да става въпрос за вкарването на трети пол и бъдещо узаконяване на еднополовите бракове. Те са безапелационни, че документът цели само да отбрани дами и деца, жертви на домашно принуждение, написа Днес.

На този стадий от ГЕРБ отложиха приемането на конвенцията. Ратифицирането на конвенцията се поддържа от ГЕРБ, а срещу са Обединените патриоти и Българска социалистическа партия. Миналата седмица левицата даже внесе искане в Народното събрание за привикване на референдум по противоречивата тематика.

Българската православна черква, Католическата черква у нас и Главното мюфтийство изрично приканиха конвенцията да не бъде одобрявана. Президентът Румен Радев също се разгласи срещу приемането на конвенцията, до момента в който предшественикът му Росен Плевнелиев е "За ".

В разгара на полемиките по тематиката екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Трябва ли да бъде призната Истанбулската спогодба? В обичайна ни анкета присъединяване взеха тъкмо 2600 души.

Оказа се, че съперниците на документа са надалеч повече. Цели 50% от запитаните са изрично срещу Истанбулската спогодба да бъде одобрявана у нас.

Други 8% са склонни да я одобряват единствено и само в случай че от нея бъдат отстранени противоречивите текстове.

За 15% от интервюираните пък е по-добре да вземем най-ценното от нея и да го прибавим към родните закони, а самата спогодба да не бъде одобрявана.

Категоричните бранители на документа са 14% от интервюираните, които виждат в конвенцията вярата за битка с домашното принуждение.

Според 13% от интервюираните пък към документът се подвига много звук и посредством него евентуално се прикрива нещо значимо.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР