Вече почти година международното летище Никола Тесла в Белград търси

...
Вече почти година международното летище Никола Тесла в Белград търси
Коментари Харесай

Кой ще вземе едно от най-големите летищa на Балканите?

Вече съвсем година интернационалното летище " Никола Тесла " в Белград търси своя нов концесионер. Аеропортът, който е най-големият в региона на Западните Балкани, и 6-ият най-натоварен на полуострова (в това число не влизат летищата в Румъния и Турция), е препоръчан на концесия за период от 25 години.

Концесията на летището е част от уговорките за приватизация на държавни компании, поети от Белград, в границите на съглашение за заем от 1.2 милиарда евро с Международния валутен фонд. Сърбия, която има 83.1% от аеропорта, чака договорката да коства към 400 млн. евро.

 Air Serbia стартира директни полети от Белград до Ню Йорк
Нов пряк полет до Съединени американски щати единствено на 400 км от София

Има връзка през София

Според изискванията на търга претендентите би трябвало да разполагат с капитал или налични финансови средства на стойност над 500 млн. евро. Те не би трябвало да имат повече от 20% дял в друго летище, намиращо се в границите на 450 км от " Никола Тесла ", което е обслужило повече от 1 милион пасажери през 2016 година

Кандидатите имаха разполагаем 60 дни, с цел да показват необвързващи предложения за финансиране, развиване, поддръжка и ръководство на летището. Те обаче се оказаха незадоволителни и сръбската страна на няколко пъти удължаваше оповестените крайни периоди, давайки на претендентите повече време, с цел да завършат своите предложения.

 Сърбия е новият магнит за вложения на Балканите
Сърбия е новият магнит за вложения на Балканите

Страната притегля стотици милиони, oтваря хиляди нови работни места

В наддаването са участваха общо 27 консорциуми и компании от целия свят. На финалната права останаха 4 инвеститорa - 3 интернационалните консорциума и френската компания Vinci Airports, които показаха обвързващи предложения в търга в границите на крайния период, избран на 8 декември.

Трите консорциума включват: (1) френската Meridiam Eastern Europe Investments, швейцарската Zurich Airport AG и френската Eiffage; (2) индийската GMR Infrastructure и гръцката Terna; (3) южнокорейската Incheon International Airport Corporation, турската Yatirimlar ve isletme и съветската VTB Capital Infrastructure.

 Пускат полети сред Пекин и Белград от идната година
Пускат полети сред Пекин и Белград от идната година

Те ще стопират в Прага преди да стигнат в сръбската столица

Срокът за избор на концесионер още веднъж беше продължен от управляващите в Белград, този път до 5 януари, с претекста, че държавното управление се нуждае от повече време, с цел да направи обстоен разбор на разясненията, показани от претендентите.

Така в края на тази работна седмица се чака заветното решение, което да дефинира кой ще бъде новият притежател на летището в Белград.

 Милиардните вложения в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа
Милиардните вложения в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Как Пекин ще донесе напредък на балканската стопанска система?

Концесионерът ще придобие една от най-печелившите сръбски компании - операторът на летището Aerodrom Nikola Tesla, която годишно изкарва десетки милиони евро. За 2016 година чистата облага е 27 млн. евро, а единствено за първите 4 месеца на 2017 година e 7 млн. евро.

Летището, ситуирано на 17 км от центъра на Белград, е обслужило 4.92 млн. пасажери през 2016 година или 3% повече от година по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР