Вече почти два месеца половин милион жители на южния френски

...
Вече почти два месеца половин милион жители на южния френски
Коментари Харесай

Безплатен градски транспорт: Защо жителите на Монпелие са скептични?

Вече съвсем два месеца половин милион поданици на южния френски град Монпелие и покрайнините му не заплащат, с цел да употребяват публичен превоз. Много от тях са удовлетворени от мярката, въведена в края на предходната година, само че има и такива, които са скептично настроени, написа DW.

Тридесет и една годишната Райен Чаби изпитва облекчение, че към този момент не би трябвало да заплаща за рейса и трамвая, с които отива на работа през делничните дни. Преди да стане безвъзмезден градския превоз, тя е изминавала 7 километра с кола, с цел да стигне до работното си място.

Безплатният публичен превоз е в действителност добра концепция – изключително за хора като мен, които мислят два пъти, преди да похарчат 50 евро за месечен абонамент. Печеля единствено 1950 евро бруто всеки месец “, сподели тя пред DW, до момента в който чакаше рейса си.

„ Подобно е и със сестра ми, която в този момент също употребява публичен превоз “, добави тя.
По-малко стрес, по-добре за околната среда
Половин час по-късно Чаби слиза от трамвая в североизточния квартал на Монпелие Кастелно-ле-Лез. Казва, че пътуването с кола лишава най-малко 10 минути повече, а и тапите са чести.

Харесвам този метод на пътешестване без стрес. Освен това пазя околната среда “, сподели тя, до момента в който върви по няколкостотинте метра до компания Simax, където работи като асистент шеф.

Средно огромната компания, която дава програмен продукт за ръководство на бизнеса, съфинансира схемата за безвъзмезден публичен превоз посредством два % налог върху заплатите, както вършат към 2500 други компании в Монпелие, които имат 11 или повече чиновници. Като цяло ограниченията костват 30 милиона евро. Това е спрямо общия бюджет на града от 1 милиард евро.

Изпълнителният шеф Мирен Лафуркад няма нищо срещу да заплаща – в противен случай.

Компанията ни беше в регион с неприятни връзки с публичния превоз. Ето за какво се преместихме на това място, което е единствено на 3 минути пешком от трамвайна спирка. Веднъж налозите, които плащаме, се употребяват за нещо, което е от изгода общество “, сподели тя за DW.

В момента в Simax работят 60 души, като компанията има годишен оборот от 1.5 милиона евро. Тя има за цел да наеме още до 10 чиновници през тази година – като устойчивостта, която включва публичния превоз, ще остане основен детайл от проектите за разширение.
Част от по-голяма скица за адаптиране към климата
Жули Фреш, вицепрезидент на метрополията Монпелие и отговаряща за транспортните въпроси, е удовлетворена от тези старания.

Целим се да прилагаме позитивна екологична политика. Безплатният публичен превоз усилва покупателната дарба на жителите “, сподели тя пред DW.

„ Освен това мярката усъвършенства качеството на въздуха “, добави Фреш.

Монпелие подхваща и други ограничения за адаптиране към климата – изключително откакто температурите тук могат да доближат съвсем 50 градуса по Целзий през лятото. Градът засажда зеленина и ще добави 50 000 дървета до 2026 година

Също по този начин построяваме 235 километра спомагателни велосипедни алеи и прибавяме пет автобусни маршрута към съществуващите 41 и пета трамвайна линия “, акцентира Фреш.
Но не навсякъде 
Тази нова трамвайна линия ще свързва и Сен Жан дьо Ведас. Съседният град, част от по-големия Монпелие, има към 12 000 поданици, и пораства. Тук никнат доста нови жилищни блокове.

Ето за какво Хуго Дайлян счита, че ще са нужни повече връзки с публичния превоз. 28-годишният мъж живее в центъра на Монпелие и работи в цветарски магазин в Сен Жан дьо Ведас. Той пътува с група пасажери в градския превоз, когато беседва с DW.

Това е единствената трамвайна спирка на Сен Жан дьо Ведас. Трамваят се движи единствено на 15 минути, макар че в края на работния ден хората би трябвало да се приберат вкъщи. И толкоз доста хора тук употребяват кола. Транспортът връзката е толкоз неприятна, че локалното кметство е провело прехвърляне в един регион, за което би трябвало да платите “, сподели Дайлон пред DW, до момента в който сочеше таблото за дестинация.

Той също по този начин акцентира, че схемата за „ безвъзмезден “ градски превоз в действителност не е безвъзмездна.

Цената, която плащаме, е, че тези пари не могат да бъдат вложени в разширение на сегашната транспортна мрежа “, сподели той.

„ Когато вършиме публичния превоз безвъзмезден, би трябвало да сте сигурни, че всички елементи на града имат достъп до транспортната мрежа, изключително в разрастващ се град като този. В противоположен случай угаждате единствено на хората в добре обвързвания център и забравяте за живеещите в покрайнините ", сподели Дайлян.

Александър Брун, учител по география в университета Пол-Валери в Монпелие, е склонен с това мнение.

Градът би трябвало също да построи нови връзки сред предградията, тъй че към този момент да не се постанова да пътувате през центъра на града, с цел да стигнете до друго предградие “, сподели Брун пред DW.

Той също по този начин се притеснява, че данъкът върху заплатите може да възпре фирмите да открият офиси в Монпелие. Равнището на безработица в Монпелие възлиза на 9.6% през 2023 година, с към два пункта над междинното за страната.

„ И към момента се нуждаем от спомагателни компании, с цел да понижим безработицата “, добави той.
Шофьорите и икономистите са почитатели
Но водачите, разпитани в Сен Жан дьо Ведас, наподобява приветстват схемата за безвъзмезден превоз – най-малко тези, които не би трябвало да пътуват до центъра на града.

„ Много е комфортно. Сега постоянно се движа с градския превоз, с цел да пазаря в центъра на града “, сподели пред DW Клеър Морин, 40-годишна учителка в детска градина.

66-годишният Пиер Шанал слизаот колата си няколко метра по-надолу по пътя.„ Трафикът е натоварен в центъра на града и таксите за паркиране са високи “, сподели пенсионерът пред DW. Той сподели, че с градския превоз е доста по-бързо и по-спокойно.

Фади Хамаде, икономист и шеф на основания в Монпелие мозъчен концерн Институт за екологични запаси и икономисти за стабилно развиване, споделя този възторг.

„ Както всяка социална услуга, това е инструмент за преразпределение на приходите “, сподели той.

Има позитивни външни резултати. Намалява излъчванията на CO2 и замърсяването на града. Изглежда също по този начин води до отваряне на нови магазини и повече обществено многообразие в центъра на града, защото е по-лесно за хората да се придвижват “, добави той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР