Вече официално – Google колите са в България и снимат

...
Вече официално – Google колите са в България и снимат
Коментари Харесай

Google колите снимат актуалното състояние на пътищата у нас



Вече публично – Гугъл колите са в България и снимат настоящото положение на пътищата в страната. Снимките са нужни за приложението Гугъл Street View. До октомври компанията ще актуализира картите на близо 50 града, което не е правено от 2012 година. Най-вероятно ще бъдат снимани и новите сектори на автомагистралите.
„ Целта е данните в нашите карти да бъдат постоянно настоящи. Установили сме, че доста от хората употребяват Гугъл Maps. Има милиард души месечно, които употребяват нашата услуга. Изключително значимо е всичко, което е снимано, да бъде настоящо. Инфраструктурата непрекъснато се трансформира, градовете също се разрастват. Улиците се трансформират. За да може да го създадем по-лесно за потребителите да се ориентират, по тази причина вършим тези месечни постоянни промени и заснемания “, сподели за БНР Габриела Киоран от Гугъл.

Заснемането ще стартира от огромни градове.

„ Където има повече придвижване, там са ни забавни местата. Ние се движим по пътища, които хората считат за по-популярни, използваеми и потребни. И туристически дестинации избираме в България, където хората вървят на туризъм най-често. Автомобилите в доста от случаите са най-удобните. Но има и места, където няма опция колите да дойдат. Затова през 2012 година използвахме колела и хора с раници, които носеха камерите и оборудването. Това го направихме, с цел да може да заснемем хубавите места, които България може да направи известни по света - Стария Пловдив, Седемте рилски езера, ботаническата градина в Балчик. Тези места са към този момент в street view. Сега предвиждаме да има единствено коли “. 

Тя добави, че когато хората видят кола на Гугъл Street View, стартират да махат. Казват им „ здравей “.



„ Но нашата технология след това автоматизирано замъглява тези лица на хората. Същото вършим и с номерата на колите. Освен това имаме и други принадлежности, които разрешават да подадете сигнал за това, че примерно са снимани несъответствуващи изображения, чувствителни данни са попаднали в нашите фрагменти . Например може да поискате да замъглят постройката, в която живеете. И това е добре. Но единствено, в случай че подадете сигнал. От тази позиция считам, че не би трябвало да има терзания “.

Какво съставляват „ зелените направления “, които се възнамеряват?  

„ Работим върху тях. В основата си това е един на нов модел на навигация, който усъвършенства пестенето на гориво. Фактори са примерно наклонът на пътя и каква е прогнозната скорост. Маршрутите ще бъдат вероятни по два метода. Например, когато получите към този момент инструкции маршрут, google Maps автоматизирано ще дава приоритет на най-екологичния. На този, който е с минимален въглероден отпечатък върху околната среда. Това няма да окаже съвсем никаква смяна във времето на идване. Ако обаче се окаже, че еко маршрутите биха лишили повече време за пътешестване, водачът към този момент може да избере. Той ще съпостави какъв брой нездравословни газове ще бъдат отделени при избора на един от двата маршрута . И тогава от него ще зависи дали ще пътува по най-бързия маршрут или ще пътува по най-екологичния. Очакваме въвеждането им през есента. И ще са налични и за двете операционни системи Андроид и IOS “.

Какво ново има в технологията на снимане, в съпоставяне отпреди 9 години? 

„ Камерите с които снимаме, несъмнено, са по-добри. Снимат HD формат. Множество коли които да използваме, имат център за обработка на изображенията. Използваме технология, която ни разрешава да „ зашием “ сниманите фотосите една за друга, с цел да може да се получи това 3D изображение. Последните 10 години успяхме да усъвършенстваме тази технология. И това към този момент ни разрешава да зашием да се съединим да синхронизираме фотоси от голям брой източници - сателитно изображение и изображенията, които получаваме. Заедно с това имаме лазерна технология, която сканира с огромна акуратност. Това ни разрешава да се ориентираме доста по-добре “.

Тя добави, че в България ще се вършат фотоси до октомври.

„ Много сме подвластни от прогнозата за времето. Защото постоянно желаеме фотосите да бъдат направени във допустимо най-хубавото време. Слънчевата светлина дава най-хубавия метод за снимане. Затова лишава време. Време лишава и обработката на фотосите. Поради тази причина не мога да кажа по кое време ще бъде ъпдейтната информацията в Гугъл street view. Обикновено това лишава няколко месеца. Но когато са подготвени самите фотоси, вие ще можете да ги видите през приложението. В долната част на изображението може да видите по кое време е сниман фрагментът, с цел да се ориентирате дали е настоящ “.
Интервюто можете да чуете и в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР