Вече общопрактикуващите лекари изготвят списъци с пациенти, които са изявили

...
Вече общопрактикуващите лекари изготвят списъци с пациенти, които са изявили
Коментари Харесай

Проф. Гигов: Ползите от ваксинирането ще са повече от рисковете


Вече общопрактикуващите лекари изготвят описи с пациенти, които са изявили предпочитание да се имунизират против коронавирус. Това разгласи в ефира на БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния имунизационен щаб. Той бе безапелационен, че всеки, който желае, ще бъде имунизиран. Няма първи, няма втори, има съществени групи. Ваксинирането ще върви редом, само че с приоритет, изясни проф. Гигов.

Първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в сериозните браншове. Работата на щаба е да уточни броя от съответните групи и да стартира имунизирането. Хладилниците, които имаме, са задоволителни, с цел да съхраняват дозите, увери предсетаделят на щаба. По думите му още в края на този мец ще дойдат първите ваксини и още тогава имунизирането може да стартира.

Професорът бе безапелационен – изгодите от имунизацията са повече от рисковете. Дори и преболедувалите е добре да се ваксинират.

Правилата за имунизиране ще дойдат със самата ваксина. Общопрактикуващият доктор ще реши дали даден пациент е уместно да се имунизира, сподели още Гигов.

Няма да се изключим от интензивно наблюдаване на ваксинит. Нека се имунизираме, това е единственото характерно средство, другояче ще изгубим човешки животи, бе апелът на медика. Рискът е доста по-голям от изгодата, в случай че не си създадем имунизацията. Днес имаме способи, които доста по-бързо могат да дадат оценка за успеваемостта, токсичността на дадена ваксина. Науката непрекъснато напредва. Никоя компания не би си разрешила да пусне рисков артикул. Нека имаме вяра на науката, добави той.

Проф. Гигов изясни още, че при изключително състояние страната се натоварва с финансирането на всички избавителни интервенции, по тази причина имунизациите ще бъдат безвъзмездни за всички.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР