Вече няма да се налага на Лувъра да излага българското

...
Вече няма да се налага на Лувъра да излага българското
Коментари Харесай

Лувърът отваря отдел за византийско и източнохристиянско изкуство

Вече няма да се постанова на Лувъра да излага българското средновековно изкуство в отдел " Ислямска просвета ", както бе по времето на Вежди Рашидов. Първата самодейност на новия директор на музея - Лоранс де Кар, може да стане стане причина в музея отново да се появат културни полезности от нашите земи: тя разгласи основаването на нов, девети отдел на експозицията, който ще бъде отдаден на изкуството на Византия и Източното християнство.

Де Кар, известна с насърчаването на решения на обществени проблеми посредством изкуството, ще управлява Лувъра в Париж от 1 септември. За първи път от основаването му през 1793 година, жена ще оглави най-големия музей в света. В момента тя управлява друга парижка забележителност — музея Орсе, отдаден на изкуството от XIX век, където също е първият шеф жена. Успехите ѝ включват увеличаване на броя на младите гости и обезпечаване на повече физическо пространство за изкуството и гостите на музея.

През четирите си години в Орсе 54-годишната дама, експерт по история на изкуството, е заемала решителни позиция по някои противоречиви тематики, в това число и в изгода на реституирането на творбите, разграбени от нацистите. 

" Големият музей би трябвало да се изправи лице в лице с историята, като като прегледа иисторията на собствените си институции ", сподели тя в изявление през април за френската осведомителна организация AFP. Лоранс де Кар изигра основна роля в решението на френското държавно управление Орсе да върне картината на Густав Климт „ Розите “ на наследниците на предходния ѝ притежател, Нора Стиасни. Нацистите са откраднали платното от Виена през 1938 г. 

Отново под нейно ръководство изложбата на музея „ Черни модели: От Желико до Матис “ изследва расови и обществени проблеми посредством представянето на чернокожи фигури във образните изкуства. Изложбите на музея би трябвало да отразяват " огромните проблеми в обществото и по този метод да притеглят нови генерации " опосетители " от всички възрасти и от всички обществени и културни среди ", сподели тя.

" Лоранс де Кар ще би трябвало да напише нова страница в историята на най-големия музей в света. Лувърът трябва да премисли ролята си в следкризисния свят, като става даже повече, в сравнение с е днес, място на съзерцаване и размисъл, отворено за всички ", реагира министърът на културата Рослин Башло.

Де Кар ще наследи Жан-Люк Мартинес, актуалният началник на Лувъра, който успя  да направи музея по-достъпен и по-малко елитарен. Той може да се похвали с постигането на рекорден брой от над 10 милиона посетители през 2019 година, преди пандемията от COVID-19 да ограничи значително визитите.

Лувърът, най-известен като домът на Мона Лиза, е най-големият музей за изкуство в света. Той е открит през 1793 година. в края на Френската гражданска война, с малко над 500 картини. Сега има стотици хиляди арт творби, като по-малко от 10% от общия брой са в постоянната експозиция.

През април 2015 г. в галерия, наречена „ Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България ”, в четири зали на Лувъра бяха показани и 1629 експоната от фондовете на 17 български и 12 други музеи и културни институции в чужбина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР