Вече няколко седмици руски военнослужещи, пристигнали в Нигер, са разположени

...
Вече няколко седмици руски военнослужещи, пристигнали в Нигер, са разположени
Коментари Харесай

Нигер настани руски военни в американска авиобаза

Вече няколко седмици съветски военнослужещи, пристигнали в Нигер, са ситуирани в американска военна авиобаза 101, оповестява телевизионният канал CNN, базирайки се на източници в Пентагона. По данни на медията съветските сили употребяват обособен хангар, само че площта на цялата база не е доста огромна, отбелязва един от източниците. До тази обстановка се стигна защото американските сили още не са се изтеглили от Нигер, а съветските към този момент идват. 

 

 

Руски военнослужещи са влезнали във военновъздушна база в Нигер, в която се намират американски войски, заяви почитан представител на защитата на Съединени американски щати пред Ройтерс. Този ход е разследване от решението на нигерската хунта да изгони американските сили. Военните, ръководещи западноафриканската страна, са декларирали на Съединени американски щати да изтеглят близо 1000 военнослужещи от страната, която до преврата предходната година беше основен сътрудник на Вашингтон.

Високопоставен чиновник на защитата на Съединени американски щати, съобщи, че съветските сили не се смесват с американските войски, а употребяват обособен хангар в авиобаза 101, която се намира до интернационалното летище " Диори Хамани " в Ниамей, столицата на Нигер.

Този ход на съветските военни, за който Ройтерс заяви първа, слага американските и съветските войски в непосредствена непосредственост в миг, когато военното и дипломатическото съревнование сред страните става все по-ожесточено поради спора в Украйна.

Той повдига и въпроси за ориста на американските уреди в страната след изтеглянето. " Ситуацията не е добра, само че в кратковременен проект е управляема ", споделя служителят. Помолен за коментар от Ройтерс, министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин изключи всякакъв риск за американските войски или опцията съветски войски да се приближат до американска военна техника. " Руснаците се намират в обособен комплекс и нямат достъп до американските сили или до нашето съоръжение ", съобщи Остин на конференция в Хонолулу.

" Винаги съм се фокусирал върху сигурността и отбраната на нашите бойци... Но тъкмо в този момент не виждам значителен проблем във връзка с отбраната на нашите сили. "

Посолствата на Нигерия и Русия във Вашингтон не дадоха отговор незабавно на молбата за коментар. Съединени американски щати и техните съдружници бяха принудени да изтеглят войските си от редица африкански страни след преврати, които доведоха на власт групировки, искащи да се дистанцират от западните държавни управления. Освен идното овакантяване на Нигер, през последните дни американските войски напуснаха и Чад, а френските сили бяха изхвърлени от Мали и Буркина Фасо.

В същото време Русия се стреми да укрепи връзките си с африканските страни, представяйки Москва като другарска страна, която няма колониално минало на континента.

Например през последните години Мали се трансформира в един от най-близките африкански съдружници на Русия, като наемническите сили на " Вагнер груп " се разполагат там за битка с джихадистките бунтовници.
Русия дефинира връзките си със Съединени американски щати на ниво  " под нулата " поради американската военна и финансова помощ за Украйна в напъните ѝ да се отбрани от нахлуването на съветските сили.

Американският чиновник съобщи, че нигерийските управляващи са споделили на администрацията на президента Джо Байдън, че към 60 съветски военни ще бъдат в Нигер, само че служителят не може да удостовери този брой.

След преврата американските военни реалокираха част от силите си в Нигер от авиобаза 101 в авиобаза 201 в град Агадес. Не беше ясно незабавно какво американско военно съоръжение е останало в авиобаза 101.

Съединените щати построиха авиобаза 201 в централната част на Нигер на стойност над 100 млн. $. От 2018 година насам тя се употребява за нанасяне на удари с въоръжени безпилотни самолети по бойци на свързаната с " Ислямска страна " и " Ал Кайда " организация Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM).
Вашингтон е угрижен за ислямските бойци в района на Сахел, които може да съумеят да се разраснат без наличието на американски сили и разследващи качества.

Ходът на Нигер да изиска извеждането на американските войски пристигна след среща в Ниамей в средата на март, когато висши американски чиновници показаха угриженост, включваща предстоящото идване на съветски сили и известия за Иран, който търси първични материали в страната, в това число уран. Въпреки че посланието на Съединени американски щати към нигерийските чиновници не е било ултиматум, съобщи служителят, е било ясно, че американските сили не могат да бъдат в една база с съветските сили. " Те не одобриха това добре ", сподели служителят.

В Нигер е изпратен двузвезден американски военачалник, който да се опита да провежда професионално и отговорно евакуиране. Въпреки че не са взети решения по отношение на бъдещето на американските войски в Нигер, служителят съобщи, че проектът е те да се върнат в базите на Африканското командване на Съединени американски щати, ситуирани в Германия.

 

Източник " Ройтерс "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР