Вече няколко години поред Националният осигурителен институт (НОИ) изпраща писма

...
Вече няколко години поред Националният осигурителен институт (НОИ) изпраща писма
Коментари Харесай

НОИ ще изпраща писма на хората, на които предстои пенсиониране през 2025 година

Вече няколко години подред Националният застрахователен институт (НОИ) изпраща писма на жителите, на които им следва пенсиониране. Не по-късно от шест месеца преди да навършат възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред, бъдещите пенсионери ще бъдат известени за изискванията, при които могат да се пенсионират през идната календарна година. В средата на 2024 година такива писма ще получат жителите, които през 2025 година ще придобият възрастта за пенсиониране по общия ред и не са упражнили право на ранно пенсиониране с пенсия за застрахователен стаж и възраст. Това показаха от Национален осигурителен институт. В писмата се съдържа още информация за нужните документи, както и за периода, в който жителят би трябвало да подаде заявката за пенсиониране, с цел да се отпусне пенсията от датата на придобиване на правото. Писмата имат чисто осведомителен темперамент. Ако обещано лице не получи своето писмо, това не заплашва правото му на пенсиониране, акцентират от Национален осигурителен институт. През новата година възрастта за дамите се усилва с два месеца, а за мъжете - с един месец. Нарастването на изискуемия общ застрахователен стаж както за мъжете, по този начин и за дамите, е с два месеца. За трета категория труд през 2024 година нужните условия за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст за дамите са навършена възраст 62 години и два месеца и застрахователен стаж 36 години и шест месеца “. За мъжете изискванията за пенсиониране по общия ред са навършена възраст от 64 години и седем месеца и 39 години и шест месеца общ застрахователен стаж, осведомят от Национален осигурителен институт.
„ Лицата, които не дават отговор на горните условия, през 2024 година получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на 67-годишна възраст за дамите и мъжете, в случай че имат минимум 15 години автентичен застрахователен стаж, като при тази опция за пенсиониране няма смяна в изискванията по отношение на 2023 година “, разясняват още от ведомството.
За лицата, работещи при тежки, нездравословни или характерни условия на труд, също е планувано увеличение на възрастта за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, означават от Национален осигурителен институт. Необходимите условия през 2024 година за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при изискванията на първа категория труд за дамите са 10 години застрахователен стаж от първа категория труд, навършена възраст 50 години и осем месеца и общ брой от годините и месеците застрахователен стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 10 години положен застрахователен стаж от първа категория труд, навършена възраст 54 години и два месеца и общ брой от застрахователен стаж и възраст 100. Спрямо 2023 година възрастта за дамите се повишава с четири месеца, за мъжете с два месеца, а останалите условия не се трансформират, прецизират от Национален осигурителен институт. От 1 юли 2024 година ще бъдат увеличени по така наречен „ швейцарско предписание “ действителните размери на пенсиите на всички пенсионери с пенсии, отпуснати преди 1 януари 2024 година Броят на пенсионерите към декември 2023 година е 2 039 000. „ Само незначителна част от тях няма да получат действително нарастване, защото действителните размери на пенсиите им са над оптималния предел на получаваните пенсии, след смяната остават над този предел и надлежно – се приравняват към него “, разясняват от Национален осигурителен институт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР