“Вече не е нужно да живееш в Силициевата долина и

...
“Вече не е нужно да живееш в Силициевата долина и
Коментари Харесай

Българският стартъп ОА Digital интегрира изкуствен интелект на работното място

“Вече не е нужно да живееш в Силициевата котловина и да работиш в гараж, с цел да създадеш сполучлив софтуерен стартъп. Единственото, което има значение е пристрастеността, която влагаш в концепцията си и упоритостта ти, когато се конкурираш с софтуерни компании от целия свят “. Това е един от уроците на бизнесмена Димитър Василев. През 2017 година той стартира да построява новата си компания ОА Digital. „ Създадохме OA Digital с концепцията да надградим работната среда с образован програмен продукт, който интензивно да подкрепя работещите хора. Продуктът ни е основан на основата на дигитален бизнес модел и цялостните благоприятни условия на технологиите през днешния ден “, добавя Василев. Той има богат опит в региона - през 2013 година основава в Берлин openBerlin IoT иновационен център на Cisco, фокусиран върху Индустрия 4.0, логистика и превоз. За 3 години този център основава сполучливи IoT планове и партньорства с Bosch, Intel, Daimler, Audi, Deutsche Bahn и други (вж. видео от иновациония център на Cisco).

 Димитър Василев основава през 2013 година IoT иновационен център на Cisco в Берлин - OpenBerlin. 4 години по-късно взема решение да сътвори личен стартъп. Снимка: промоционално видео зa OpenBerlin Cisco IoT Innovation Center.

Димитър Василев основава през 2013 година IoT иновационен център на Cisco в Берлин - OpenBerlin. 4 години по-късно взема решение да сътвори личен стартъп. Снимка: промоционално видео зa OpenBerlin Cisco IoT Innovation Center.

През 2017 година Димитър Василев напуща компанията Cisco, където работи през последните 13 години, и взема решение да сътвори личен стартъп. Неговото мнение е, че офисите към момента дават отговор главно на условията на бизнеса от XX век. „ Работната ни среда през днешния ден може да бъде напълно изменена с прибавянето на изкуствен интелект, който ще усъвършенства и салдото сред работата и персоналния ни живот “, разяснява той. Стартиращата компания OA Digital взема решение да реализира това благодарение на система, построена от съвременни IoT датчици и нова генерация софтуерна платформа.

“Скоро ще станем очевидци на нови работни пространства, които ще схващат нашите страсти и ще основават оптималната за нас среда. Системите ще се саморегулират, като самостоятелно се приспособяват към измененията на цялостното обграждане и настроенията ни, тъй че да работим и да се усещаме по-добре с всеки минал ден “, разяснява Василев.

Как работи OA?

ОА трансформира всяка стая в суперкомпютър, със датчици и нов тип софтуерно дефиниран хардуер. Платформата е построена върху програмен продукт с отворен код, което дава опция за прибавяне на спомагателни услуги. Стартъпът работи в тясно съдействие с NVIDIA, чийто мощни графични чипове се употребяват в редица суперкомпютри, самостоятелни коли и дронове. ОА е част от програмата NVIDIA Inception за стартъп компании, работещи в областта на изкуствения разсъдък, също по този начин си партнира и с пазарни водачи в региона на сензорните IoT технологии.

Платформата употребява датчици и невронни мрежи, с цел да се самообучава и да разпознава все по-добре потребностите на потребителите в работното пространство. Невронните мрежи се употребяват, с цел да може офисът да реагира и да се трансформира въз основата на персоналните желания на всеки клиент във връзка с светлина, удобна температура и звук. Системата дава на потребителите подсъзнателен интерфейс за взаимоотношение.

OA Digital е основан на облачно решение, което може да се разраства до степен, че да обслужва милиарди хора и да ръководи повече застроени пространства, в сравнение с физически могат да бъдат издигнати на планетата ни.

Трудното начало

„ Когато твоята стартъп компания е в начален етап и инвестираш всичките си парични запаси в новия артикул, може да се наложи да спиш и на пода в една стая с екипа си. Когато започнахме да построяваме ОА, трябваше да подготвим наличните си спестявания и да понижим персоналните си разноски, с цел да можем да издържим 18 месеца без заплати. Това решение не е по никакъв начин елементарно за хора със фамилии и с деца. Благодарим на нашите фамилии за поддръжката, тъй като с тяхна помощ съумяваме да осъществяваме концепцията ни “, споделя Василев.

Планове за вложения

През 2017 г,. компанията основава първообраз на продукта (т.нар. минимално жизнерадостен артикул MVP), a напролет на тази година възнамерява да пусне бета версия. Готовият артикул се чака да бъде осъществен през есента на 2018 година

През 2017 година част от компанията се реалокира от Берлин в София, с цел да сътвори екип от продуктови инженери. Друг от бизнесмените се реалокира от Мюнхен в Берлин, с цел да покрие бързоразвиващия се пазар на недвижими парцели в немската столица.

Централата на OA Digital Inc. е основана в Съединени американски щати, с централа в щата Делауеър, като интензивно настоящите й поделения са в Лондон (където на процедура е стартирана идеята), Берлин и София. Първите продажби и внедрявания на продукта са планувани за Лондон. След това напъните на екипа ще се насочат към столицата на Германия. Компанията възнамерява разгръщане на екипите от инженери и развойни експерти в София и Берлин.

„ Готови сме за идващия стадий на напредък на компанията ни и с поддръжката на външни вложители ще изградим бъдещето на работните пространства “, добавя създателят Димитър Василев.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР