Вече над десетилетие най-голямата компания в България е бургаската рафинерия

...
Вече над десетилетие най-голямата компания в България е бургаската рафинерия
Коментари Харесай

"Лукойл Нефтохим" за поредна година остава най-голямата компания в България

Вече над десетилетие най-голямата компания в България е бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим " с доходи от съвсем 5.8 милиарда лева за 2017 година.

На второ за 2017 година " Аурубис България " с 5.5 милиарда лева доходи, а третата позиция заема Националната електрическа компания с 3.1 милиарда лева оборот за последните 12 месеца.

Това демонстрира обичайна ранглиста на " Капитал ".

Новото попълнение измежду 10-те най-големи компании е русенският производител на биогориво " Астра биоплант ", който заема мястото на отпадналата от топ 10 верига ОМВ. Любопитна детайлност е, че всички 10 компании на върха на класирането имат по над 1 милиарда лева доходи за 2017 година – нещо, което не се е случвало от 2008 година, отбелязва изданието.

Данните от подреждането демонстрират, че за последните 12 месеца общите продажби на най-големите 100 компании в страната са били 66 милиарда лева За мащаб – това се равнява на над една пета от всички декларирани от бизнеса в страната обороти през 2017 година

В номинално изражение най-голям растеж на приходите си за 2017 година регистрират представителите на металургията – приблизително с 43%. При тях обаче значително подобрението се дължи на увеличените цени на суровините на интернационалните пазари. Подобна е и обстановката в бранша на горивата, където оборотите нарастват приблизително с 18%, още веднъж с помощта на ценови мотори.

Извън тях двата бранша, които бележат най-значителен действителен напредък, са софтуерният и строителният – и в двата скокът на приходите е с съвсем по 20%.

Силна година регистрират и машиностроителните компании, където растежът на приходите също се мери в двуцифрени стойности – приблизително 12%.

Данните в " Капитал 100 " са събрани от подадена от фирмите информация, от обществени източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от докладите са от Търговския указател. Финансовата информация за обществените сдружения е от Българската фондова борса, Комисията за финансов контрол и други платформи за доклади. Класацията обгръща нефинансови сдружения, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, капиталови медиатори и сдружения със специфична капиталова цел (АДСИЦ). Не включва и образователни заведения и лечебни заведения.

Основен аршин в " Капитал 100 " е общият размер на приходите за 2017 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР