Вече може да се каже с абсолютна точност кога е

...
Вече може да се каже с абсолютна точност кога е
Коментари Харесай

Установиха точната дата на раждане на импресионизма

Вече може да се каже с безспорна акуратност по кое време е роден импресионизмът - в 7,35 ч. сутринта на 13 ноември 1872 година. В този момент Клод Моне почнал да рисува картината Impression, Soleil Levant, която поставила началото на ново направление в международната живопис.

Тази любопитна информация изискуем на професор Доналд Олсън, астрофизик от университета в Тексас. Той почнал с търсене на балкона на стаята в хотел d`Amirauté в Хавър, където Моне рисувал заран. Професорът пресметнал, че слънцето застава в ситуацията, нарисувано на картината, единствено два пъти в годината - в края на януари и в средата на ноември.

В своето проучване ученият взел поради и доста други фактори - като проходимостта в пристанището за огромни кораби, облачните дни, а също и немаловажния факт, че картината била нарисувана едновременно, за една единствена заран - това е главен принцип на импресионизма. Накрая останали единствено шест мъгливи дни през 1872 година и в един от тях през ноември се родила една легенда.

В последна сметка даже и зад легендите има малко математика.

 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР