Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от

...
Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Британският щам на COVID-19 вече е в България

Вече има косвени доказателства, че новият вариант на ковид от Англия е пристигнал и в България, сподели в изявление за Dir.bg шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

" Много е значимо да се знае, че разновидността не пречи на имунизациите, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, даже в противен случай, че инфектираните с него прекарват по-тежко заболяването ", уточни проф. Кантарджиев в онлайн предаването .

Всеки вариант, който е минал от животно по хората и прави епидемиологично разпространяване, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и нормално болестта минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният действен щаб.

" Интересът на природата е вирусът да се запази, а той може да се запази единствено в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на зараза прави по този начин, че хората да боледуват по-дълго и да не умират, с цел да може вирусът да се популяризира. "

Проф. Кантарджиев посочи още, че появяването на английския вариант у нас се чака и ще го има, а публично новината ще бъде обявена при идващите порции на геномно секвениране, които предстоят. В Съединени американски щати към този момент потвърдиха, че тази разновидност се случва без епидемиологична връзка - откакто учените създали целогеномно секвениране е открито, че пациент с ковид има разновидност като тази в Англия.

" Това, че вариантът във Англия е взел тези размери и по този начин се усеща, стана в последния месец декември, когато там започнаха да вършат целогеномно секвениране. Тогава внезапно споделиха " Ау, доста се е популяризирал! ", което стана и малко политически. Един Брекзит доста добре би се посрещнал с вариант и затваряне на границите. Внимаваме, работим и доникъде на месеца ще можем да кажем на нашето общество какъв брой и по кое време имаме такива разновидности. "

15% от българите към този момент са минали през COVID-19

Според проф. Кантарджиев към 1 млн. българи към този момент са се сблъскали със болестта, а вероятността да го повторят е извънредно дребна и в международен мащаб медицински потвърдени са 1 случай на 2 млн. заболели.

" По моя сметка може би 15% от хората имат имунитет, тъй като са прекарали болестта. Сега доста се приказва какъв брой е дълготраен този имунитет - който е боледувал има доста дребна възможност отново да се разболее. От 80 млн. души, минали през заболяването по света, медицински разказани с задоволително доказателства са 40 такива случаи. В нашата страна към този момент много сътрудници излязоха и споделиха " Аз тогава не бях добре, в този момент отново не съм добре, може да е ковид. " Това са неща, които казани в подобен миг, могат съществено да компрометират вярата на хората във имунизацията. Ако не вярваш, нищо не получаваш. Ако принудително се ваксинираш, първо душeвността ти по този начин ще реагира, че минимум ще те заболи кръстът, гръбнакът, коляното и всичко това, което обикновено си те боли от една възраст нататък. Изведнъж ще го припишеш на имунизацията. "

Лекарите би трябвало доста да внимават какво приказват в общественото пространство за имунизациите, тъй като с помощта на общите старания на човечеството се стигна до имунизациите, които са най-хубавият научно потвърден метод за избавяне от пандемията, уточни още проф. Кантарджиев. Той даде за образец и обстоятелството, че над половин милион англичани и още към 3 млн. американци към този момент са имунизирани и няма данни за тежки резултати от това. " Най-вероятно ние българите първи щяхме да разберем, че на някой му е станало доста неприятно от това, на което имаме вяра най-вече - фейсбук и по източник " една жена сподели на пазара ".

Децата боледуват 10 пъти по-малко от възрастните

Мерките, които се взеха в учебните заведения са доста положителни, разяснява проф. Кантарджиев, който не намира заплаха в отворените преди ден детски градини и присъствените уроци за децата от началните класове. Експертът е безапелационен, че не е правилно, че децата не се изследват и по тази причина статистиката не ги хваща като вирусоносители. Децата боледуват 10 пъти по-малко от възрастните, демонстрират сметките. 7000 са изследваните деца и младежите до 20 години, а възрастовият период сред 40 и 50 години е с най-вече заболели и той е 35 000.

" Едно е 40% положителни проби, друго е 15%. Въпреки, че е потвърдено, че при децата количеството вирус e много по-голямо в гърлото, когато боледуват, те заразяват по-малко, а самите те не боледуват ", споделя шефът на Националният център по заразни и паразитни заболявания и показва, че огромна част от европейските страни даже не затвориха детските градини и началните класове като противоепидемична мярка.

Кога ще отворят заведенията и моловете?

" В момента данните от страната са доста положителни. От заболяемост 680 души, преди ден болните бяха 174. Днес дадох разбора на шефовете на РЗИ-тата по райони - къде има плато и къде спад и резултатите са много положителни. Дай Боже, да оказва помощ Господ и българите по този начин да се ударим, тъй като толкоз оскърбление и насмешки изживях през месеците август, септември и октомври, до момента в който хората не се уплашиха. Такъв е животът - като свършиш някаква работа, не очаквай доста да те хвалят. В България сме на крайностите - от цялостно неглижиране до цялостна суматоха, а то би трябвало по-трезво. "

Мерките би трябвало да се разхлабват поетапно, с цел да запазим оптимистичния резултат от последните дни.

" Моeто мнение и това, което ние предлагаме като щаб и като специалисти, е последователност при разхлабването на ограниченията и следене на критериите като какъв брой заболели са за болница, какъв брой от тях са в интензивно поделение. Не би трябвало да се позволява това, което се случи при започване на ноември - заболели да не могат да потърсят здравна помощ, съмнение, суматоха. Вярата на българското население в медицината е доста нежна и двама - трима кресльовци са задоволителни, с цел да се срине доверието. Отпускането ще е последователно, за жалост такива колоси на българската стопанска система като моловете и нощните заведения ще би трябвало малко да почакат. "

Цялото изявление с проф. Тодор Кантарджиев гледайте в новия епизод на.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР