Вече ги познавате, а това е нов начин за приготвянето

...
Вече ги познавате, а това е нов начин за приготвянето
Коментари Харесай

Гьоза

Вече ги познавате, а това е нов метод за приготвянето им - ето какво е Гьоза и по какъв начин японците подготвят този собствен специалитет

Необходими Продукти

● чесън - 2 бр. скилидки
● джинджифил - 3 см свеж
● пикантен пипер - 1/2 ч.л.
● гъби - 200 г
● пролетен лук - 1 връзка
● моркови - 3 бр.
● сусамово масло - за пържене
● соев сос - 2 - 3 с.л.
● сироп от агаве - 1 с.л.
● оризов оцет - 2 - 3 супени лъжици
● лимонен сок - от 1/2 лимон
● сол
● черен пипер
● азиатска примес от подправки
● кориандър - свеж или сушен

За тестото на гьоза


● питки за гьоза - 25 - 30 (iли подготвени питки за гьоза)
● брашно - 250 г вид 550
● вода - 170 г
● сол - 2 ч.л.

Начин на подготвяне

Колкото и огромен да е светът, наподобява, че всички култури имат едно общо нещо: Те обичат кнедли.

Това са равиолите в Италия. В Русия ги назовават ​​пелмени. В Южна Америка го назовават емпанадас. В Съединени американски щати кнедли. И в Азия има безчет имена за това благополучие, прикрито в парче тесто: Джиаодзи се назовава при китайците, Манду при корейците, а в Япония ги назовават ​​Гьоза. И тъкмо по тази причина се стопирах.

„ Ключът към триумфа е търпението “ е една от многото красиви китайски мъдрости. И тъкмо това се изисква от вас при подготовката на гьоза. Затова отделете време и гледайте на подготовката по-скоро като на тип медитация - тя работи сносно с това. Защото резултатът е единствено УАУ и си коства всяка минута, която влагате в подготовката на гьоза. В последна сметка не всички кнедли са идентични. Във всяка страна те имат собствен самостоятелен усет с помощта на потреблението на локални съставки.

Киселият усет от оризовия оцет и лимоновия сок, солената фалшификация на соевия сос, лекият джинджифил и пикантен пипер и фината наслада на сиропа от агаве в композиция с азиатските подправки, вършат японската гьоза неповторима. Кои зеленчуци в последна сметка ще употребявате зависи от вас. Азиатецът обича зеле и зелен лук - по тази причина мисля, че е значимо да сложите най-малко едно от тях в кнедлите. Иначе употребявам това, което имам в хладилника.

В този сезон от обилие на зеленчуци можете да комбинирате зеления лук с тиквички, моркови, зеле, гъби. Зелето с моркови и лук и месо, задушено в тигана. Запържих гьозата в тази рецепта и по-късно задуших с малко вода за 3-4 минути, само че можете да ги приготвите на пара. В Азия, апропо, кнедлите нормално се сервират като предястие. Но нищо не пречи да си ги хапвате като главно ядене.

Първо смесете съставките за тестото гьоза. Тестото би трябвало да е меко и да не залепва прекалено много. Поставете в купа, покрийте с влажна забрадка и оставете да почива в хладилника за 45 минути.

Подготвяме се пълнежа до момента в който си почива тестото.

Така или другояче е належащо малко самообладание, тъй като на първо място би трябвало да измиете или обелите зеленчуците и да ги нарежете супер дребни късчета. Разбира се можете да ги пуснете в комбайна и да съкратите времето. За нарязване на морковите просто използвах ренде (ако няма комбайн).

След това загрейте малко сусамово масло в тенджера. Първо запържете малко от азиатската примес от подправки и най-после прибавете нарязаните си зеленчуци. Гответе ги малко към 4 минути. Подправете зеленчуците с оризовия оцет, соевия сос, сиропа от агаве, лимоновия сок и сол и черен пипер и прибавете малко кориандър.

Време е да извадим тестото (ако не употребяваме подготвени питки от азиатския магазин).

Извадете тестото от хладилника и го разделете на към 20-25 части с добре набрашнени ръце. Разточете всяко парче на тънки, кръгли и тънки листи към два милиметра. Навлажнете леко ръба с вода, сгънете го като равиоли и притиснете ръба.

За задачата вземете лист тесто и прибавете лъжица от пълнежа. Добавете малко вода към краищата на тестото - това ще работи като лепило. Сега вземете гьоза в едната ръка, сгънете като за равиоли, тъй че тестото да се припокрива. Притиснете добре задната и предната половина. Между другото, има страхотни видео указания за вярното изкуство на прегъване в Интернет.

Сега можете да решите дали желаете да приготвите на пара или да запържите в бездънен съд гьозата. Има композиция от двата метода, като първо запържите с малко лой и по-късно добавите малко вода и задушавате на пара.

Загрейте незалепващ тиган с малко зехтин и сусамово масло, сложете в него всички гьоза и ги запържете. Когато основата се зачерви и е леко хрупкава, изсипете малко вода в тигана към 1 см и незабавно сложете похлупак.

Задушавайте на пара, до момента в който водата се изпари, това лишава към 3-4 минути. Всички тези разновидности се оферират в Азия. Можете също да ги пържите във фритюрник: 10 минути при 160 градуса. След това се насладете със соев сос (и може би дребна гарнитура).

Ако ядете гьоза не просто като предястие, а като главно ядене, предлагам салата като гарнитура. Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР