Вече функционира новият Център за превенция на бедствия, аварии и

...
Вече функционира новият Център за превенция на бедствия, аварии и
Коментари Харесай

Нов център следи за рискове от бедствия в северните столични райони



Вече действа новият Център за предварителна защита на бедствия, повреди и рецесии , който е ситуиран на територията на столичния регион " Надежда " и ще следи северните региони на София " Връбница " и " Нови Искър " .

" Превенцията е водеща за недопускане на съществени вреди при естествени бедствия и произшествия ", означи кметът на София Йорданка Фандъкова при визитата си дружно със заместник-кмета Дончо Барбалов.

Центърът ще работи в съдействие със експерти и учени от Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Изпълнителна организация " Борба с градушките ", " Напоителни системи ", БЧК, Столичната пожарна и районните администрации .

Това ще е място за събиране и анализиране на информация в действително време и ситуационен център при рецесии, изясни шефът на " Аварийна помощ и предварителна защита " Красимир Димитров. Експертите ще координират всички действия, които се извършват при превъзмогването на последствия от разнообразни бедствия в северните територии на София.

В новия център ще се работи по интегрирано ръководство на риска по интернационалния план „ Хармония “ на Програма „ Хоризонт 2020 “.

В него се надгражда и усъвършенства съществуващата система за наблюдаване на равнищата на реките . Ще се вършат модели за прогноза при пораждане на разнообразни бедствия, ще се построява умна платформа за ръководство на огромни бази данни за оценка на риска , модели за оценка на вероятните вреди от бедствия и евентуалните пътища за евакуация и деяние на спешните екипи.

Започна и монтирането на видеонаблюдение на местата, където се изхвърлят нерегламентирано боклуци . Те ще се следят от този център, а при определяне на нарушавания ще се подават сигнали към Столичния инспекторат и нарушителите ще бъдат глобени.

София е пилотен град в интернационалния план с европейско финансиране – „ HARMONIA ” на Програма „ Хоризонт 2020 “ дружно с градовете Милано, Пирея и Брюксел.

Днес е и първата онлайн среща на всички участници в плана " Хармония ", в който Столичната община и дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " са включени дружно с още 21 организации от разнообразни европейски страни.

В новия Ситуационен център ще постъпва информация, с която по тази стратегия ще се създава система за поддръжка и справяне с изменението на климата и сериозни събития.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР